Tarih: 16.06.2023 17:26

Ordu'da Yoğun Yağışlar Külleme Hastalığının Yayılmasına Neden Oluyor

Facebook Twitter Linked-in

Ordu'da meydana gelen yoğun yağışlar nedeniyle kimyasal müdahale yapılamadı ve bu durum fındık bahçelerindeki külleme hastalığının daha da yayılmasına yol açtı. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde son dönemlerde mevsim normallerinin üzerinde seyreden kış ayları, fındık üreticilerini endişelendiren hastalıkların ve zararlı böcek türlerinin artmasına neden oldu. Fındık, yılda yaklaşık 500 bin ton üretilerek 110'dan fazla ülkeye ihraç edilmekte ve yaklaşık 3 milyar dolarlık döviz girdisi sağlamaktadır. Yaklaşan hasat öncesinde son yağışlarla birlikte çotanaklarda ve yapraklarda görülen 'külleme' hastalığı, üreticiler arasında endişe yaratmaktadır. Fındıkla ilgili uzmanlar, küresel ısınmanın iklim parametrelerini etkileyerek ani iklim değişikliklerine neden olduğuna dikkat çekmekte ve bu durumun verim ve kaliteyi olumsuz etkilediğini ve ekonomik kayıplara yol açtığını belirtmektedir.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, küresel iklim değişikliğinin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde olumsuz etkiler yarattığını ifade etmiştir. Ordu'da son iki ayda 40 gündür süren yağışlar nedeniyle üreticilerin kimyasal mücadele yapamadığını ve bu durumun 'külleme' hastalığının fındık bahçelerinde yayılmasına sebep olduğunu belirtmiştir. Akça, "Dünyayı etkileyen bir iklim değişikliği var. Bu iklim değişikliği dünyayı etkilediği gibi ülkemizi, bölgemizi ve ilimizi de etkiliyor. Mayıs ve haziran aylarında neredeyse 45 günlük süre zarfında 40 gün boyunca yağmur yağdı. Mayıs ayı fındık zararlılarıyla mücadele zamanıdır ve bu yağışlar nedeniyle bölgemizde mücadeleyi yeterince gerçekleştiremedik. Bu nedenle en önemli sorunlardan biri külleme hastalığıdır. Bu hastalık mantar zararlısı tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Yağmur ve nem etkisiyle bölgede şiddetli bir külleme hastalığı görülmektedir. Şu anda kimyasal mücadele yapamıyoruz" şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.

Akça, çotanaklarda beyaz yapıların oluşmaya başladığını ifade etmiş ve bu beyaz yapıların külleme belirtileri olduğunu söylemiştir. Özellikle dalların alt kısımlarında yoğun bir külleme olduğunu ve bu durumun bahçelerde dip sürgünleri dahil olmak üzere yayılmaya başladığını belirtmiştir. Dip sürgünlerinin ve yabancı otların temizlenmesinin önemli olduğunu ve en azından mekanik mücadeleyle külleme etkisini azaltmanın gerektiğini düşündüğünü ifade etmiştir.

Akça, yağışlarla birlikte fındık ağaçlarının altında oluşan dip sürgünlerinin de külleme hastalığının yayılmasına neden olduğunu ve mekanik mücadele yapmanın zorunlu olduğunu belirtmiştir. Bahçelerde hava sirkülasyonunun sağlanması için dip sürgünlerinin ve yabancı otların temizlenmesi gerektiğini ifade etmiştir. Çiftçilere seslenerek, bu uyarıların kendi menfaatleri için, ürün kalitesi ve verimi için dikkate alınması gerektiğini vurgulamıştır.

Akça ayrıca, külleme hastalığının bu yıl fındık rekoltesinde kayba neden olacağını ve mücadelelerin yapılamaması sonucunda rekoltenin yüzde 10 ila 15 arasında azalacağını düşündüğünü ifade etmiştir.

Külleme hastalığı, Erysiphe betae adlı bir mantarın neden olduğu bir hastalıktır. Bitki yapraklarına un ve toz benzeri bir görünüm vererek bitkilerin zayıflamasına, çiçek açmamasına ve meyvelerin tatlanmasına neden olur. Hastalık nemli ortamlarda daha sık görülür ve yağmurlu havalardan çok çiğli ve puslu iklimlerde daha fazla yayılır. Hastalık alt yapraklardan başlayarak taze yapraklara ve sürgünlere doğru ilerler. Yaprakların alt ve üst kısımlarında tozlu bir görüntü oluşur. Hastalık ilerledikçe yaprak ve meyve dökümü görülür. Külleme hastalığı bulaşıcıdır ve patojenler rüzgar ve böcekler aracılığıyla çevreye yayılabilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —