Tarih: 25.01.2023 14:15

Kadirov'dan yeni hamle! 'NATO makinesini yenmeye kararlıyız'

Facebook Twitter Linked-in

Ramzan Kadirov, resmi 'Telegram' hesabı uygulamasından paylaştığı videoda şunları söyledi: "Sevgili kardeşimiz subay Muhammed Toshaev komutasındaki Rus Silahlı Kuvvetlerinin 96. Alayının askerleri kardeşlerine katılacak. Askerlerimiz, Rusya'nın Donbass ve Ukrayna'daki çıkarlarını korumak için görevlerini onurlu bir şekilde yerine getirecekler."

Birliğin savaşçılarının çoğu için bunun Rus özel askeri operasyon bölgesine ilk ziyaret olmadığını belirten Kadirov, "Savaşçılarının, silahların arkasına sığınarak yıkım ve ölüm getiren NATO makinesini yenmeye kararlı olduklarını söyledi.

"Ülke genelindeki tüm yiğit vatanseverler, adaletin zaferi için Nazilerin yolunda betonarme bir duvar gibi durmaya hazırdır" diyen Kadirov, savaşçılarına düşman takibinde başarılar diledi.

a

Çeçen birlikleri neden Ukrayna'da Rusya için savaşıyor?

Çeçenler, Ukrayna'daki savaşın her iki tarafında da savaşan birkaç etnik grup arasında yer alıyor.

Euronews'in haberine göre; Ukrayna birliklerinin yanında savaşanlar arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en eski ve en azılı düşmanları da var. Anavatanlarındaki savaş gazileri ve Moskova tarafından aranan bağımsızlık yanlısı Çeçenlerin bir kısmı, 2014'teki savaşın ilk başlangıcından bu yana Kiev'in yönetiminin sınırları içinde yaşam mücadelesi veriyor.

Çeçenya , Güney Rusya'nın Kafkas bölgesinde rahatsız edici bir parçası. 1991'de SSCB'nin dağılmasından sonra, çoğunlukla Müslüman olan nüfus, dağılmaya ve kendi devletlerini kurmaya çalıştı. Bu, 90'larda Moskova'nın Çeçenya üzerinde kontrol kurmasıyla iki korkunç savaşa yol açtı.

Uzmanlara göre, bugün Ukrayna'da Rusya için savaş yürüten Çeçenler, 1999'dan 2009'a kadar süren İkinci Çeçen Savaşı sırasında kendi halklarının isyanını bastırmak için Moskova ile işbirliği yapan kişiler.

O zamandan beri, yarı özerklik Çeçen Cumhuriyeti'nin güvenlik güçleri olarak hareket ettiler, halk üzerinde sıkı bir kontrol sağladılar ve ayrılıkçı isyancılar ve Moskova'ya bir kez daha meydan okumaya çalışabilecek bazı İslamcıları bastırdılar.

Ottawa Üniversitesi'nde Çeçen ihtilafında uzman Yardımcı Doçent Jean-Francois Ratelle ise, "Moskova yanlısı Çeçenler Rus rejimi tarafından işbirliğine alındılar. Devletten onlara silah, iş ve milyarlarca dolar verildi" dedi.

Rusya bayrağı altında savaşan Çeçen erkekler, genellikle “Putin'in kuduz köpeği” olarak anılan Çeçen Cumhuriyeti lideri Ramzan Kadirov'un babasından sonra Kadirovtsiler veya Kadirovcular olarak biliniyor.

Ramzan Kadirov bu pozisyonu, Birinci Çeçen Savaşı sırasında Moskova'ya karşı cihat ilan eden Çeçenler olarak "dönek" olarak suçlanan babası Ahmet Kadirov'dan devraldı.

Ramazan Kadirov, 1999'daki ikinci Çeçen çatışması sırasında, babasının kişisel şoförü ve koruma görevlisi olarak görev yapıyordu.
Kadirov ve babasının güvenliği ise Rus ana güvenlik servisi FSB tarafından sağlanıyordu.

Kuzey Kafkasya analisti Harold Chambers, Euronews'e yaptığı açıklamada, "Çeçen askerlerinin Ukrayna topraklarında Rusların yanında savaşmasının en büyük nedeni, Ramazan Kadirov'un Rusya Devlet Başkanı Putin'in gözüne girmek istemesidir" dedi.

Ramazan Kadirov, Putin'in kendisini Devlet Onur Nişanı ile ödüllendirilmesinden sonra yaptığı konuşmada, O'nun için "canını vermeye hazır olduğunu" belirtip, "Benim ve halkım için yaptıklarından dolayı ona her zaman minnettar olacağım. Böyle bir insan için hayatını vermek en kolay iş. Onun her emrini yerine getireceğimi, onun için her zorluğun üstesinden geleceğimi belirtmek isterim" ifadelerini kullanmıştı.

Geçen Ekim ayında Kadirov, 14, 15 ve 16 yaşlarındaki üç oğlunu Ukrayna'daki ön cephelerde Rus güçleriyle savaşmaları için göndermişti.

Rus basınına göre ise Ukrayna'da Rusya'nın yanında 9 bin Çeçen askerinin savaştığı biliniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —