Tarih: 20.04.2023 15:37

4-7 Ay Arası Bebeklerde Nadir Görülen West Sendromu ve Tedavisi

Facebook Twitter Linked-in

West sendromu diğer adıyla infantil spazm, genellikle 4-7 aylık olan bebeklerde görülür. Hemen her bebeğin geçirdiği sara hastalığı sonucunda önlemler alınmadığında meydana gelen ve akabinde epilepsiye çeviren bir rahatsızlıktır. West sendromuna sahip olan bebeklerin beyin sapı ve beyin korteksi arasında anormal etkileşimler meydana gelir. Hastalık onlarda, istemsiz ve ani bir şekilde kas kasılmalarına ve şiddetli nöbetlere sebep olur. Bu ciddi belirtiler 2 yaşına kadar olan bebeklerde gözlemlenebilir. Ancak West sendromu çok nadir olarak yetişkinlik döneminde de görülebilir. Bu sendrom erkek çocuklarda, kız çocuklara oranla iki kat daha fazla rastlanır. Ayrıca West sendromuyla karşılaşan bireylerde gelişimsel gerilik de görmek mümkün olabilir. Her rahatsızlıkta olduğu gibi West sendromunun da erken teşhis edilmesi hayati tehlikeyi büyük oranda azaltır.

WEST SENDROMU TÜRLERİ NELERDİR?

West sendromu sebeplerine göre 3 ayrı tipte görülür:

  1. Semptomatik Tür: West sendromuna sahip olan bebeğin geçirdiği nöbetler kasılmalarla birlikte olur. West sendromunun bu türü beyin hasarı ile ilişkilendirilir. West sendromunun bu türünün sebepleri arasında doğum öncesi, doğum sonrası ya da doğum sırasındaki faktörler bulunur.
     
  2. Kriptojenik Tür: Henüz herhangi bir nedenin bilinmediği bir alt türdür. Bu türe sahip olan bireylerde epilepsi semptomatik görülür ve bu tanı konur.
     
  3. İdiyopatik Tür: West sendromunun bu türünde, belirtiler başlamadan önce bireyde psikomotor gelişimler normaldir, nörolojik olarak bir anormallik yoktur.

WEST SENDROMU SEBEPLERİ NELERDİR?

Bebeklik döneminde meydana gelen merkezi sinir sistemini etkileyen West sendromu tıpta, genetik bir bozukluk olarak görülür. Kortikotropin hormonunun aşırı salgılanması, bireyin spazmlarının meydana gelmesine sebep olur. 

WEST SENDROMU SEMPTOMLARI NELERDİR?

Hafif kafa hareketleri şeklinde görülün bu sendrom bazen ebeveynler tarafından anlaşılamazken ilk etapta doktorlar da teşhis edemeyebilir. Bu spazmlar, flekaör, ekstansör, kronik ve miyoklonik türlerinde olabilir. Belirtiler 3 ila 12 ay arasında artarak çoğalabilir.

Semptomatik türde olan İnfantil spazmlarda, sinir sisteminde enfeksiyon, serebral malformasyon ve metabolik toksik görülebilir. Kriptojenik türde ise, aileden gen yoluyla aktarılmış olması nedeni bulunur.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —