Tarih: 28.11.2022 09:01

Karadeniz gazı ithalatı yüzde 30 düşürecek

Facebook Twitter Linked-in

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir TV programında soruları yanıtladı. Doğalgazda tüketimimizin yüzde 99'unu ithal ettiğimizi ifade eden Dönmez, "Yani neredeyse tamamında dışa bağımlı olduğumuz bir üründe Karadeniz gazı devreye girdiği zaman ve tam üretime geçtiğimizde toplam tüketimin yüzde 25-30'luk kısmını artık kendi gazımızı kullanıyor olacağız. Doğal gazda dışa bağımlılığımız yüzde 70'e inecek. Ama yeni araştırmalar sonucu keşifler gelirse tabi bu oran daha da azalacak inşallah" dedi. İşlerin plana uygun olarak yürüdüğünü belirten Dönmez, "İnşallah, bir aksilik olmazsa da Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında ilk gazı vatandaşlarımıza götüreceğiz, tüm hedefimiz, gayretimiz o yönde çalışıyor. Vatandaşımızı artık Türkiye yüzyılında bu keşfin ateşiyle buluşturmuş olacağız. Bugün ithal ettiğimiz gaza göre üreteceğimiz yerli gazın çok daha ekonomik olacağını gösteriyor" diye konuştu.

YENİ KEŞİFLER YOLDA

Yeni keşiflerin olup olmayacağına ilişkin olarak Dönmez, "Veriler 540 milyar metreküplük doğal gaz verisini belki yukarı yönlü güncelleme ihtiyacını da doğurabileceği yönünde. Akdeniz'de Abdülhamid Han Sondaj Gemimiz ilk sondajını tamamladı, şimdi arkadaşlarımız sondajda edinilen bilgileri değerlendiriyorlar, analiz yapıyorlar, henüz daha netleşmedi. Şu anda Taşucu Limanında yeni görev alanı. Sakarya gaz sahası içerisinde bir komşu alanda yeni keşif amaçlı bir sondajımız daha yapılıyor. Çaycuma -1 adını verdiğimiz kuyuda. İlk veriler pozitif geliyor, arkadaşlar çalışmalarını sürdürüyor. Karadeniz bizim için gelecek vaat ediyor, daha çok müjde verebileceğimiz bir saha olarak görüyor ve değerlendiriyoruz, biraz sabırlı olursak inşallah o da olacak" ifadelerini kullandı.

SÜBVANSİYONLAR DEVAM EDECEK

Dönmez: "İlk 6 aya baktığımızda doğal gazda sübvansiyon miktarı 150 milyar lira oldu. Elektrik tarafındaki sübvansiyon miktarı yaklaşık 20-25 milyar lira civarında. Önümüzdeki yıl da fiyatlar bu şekilde yüksek seyrettiği müddetçe bu destekleme mekanizmasına devam edeceğiz. Vatandaşımızın bir endişesi olmasın."

ENERJİDE DE ÖNEMLİ AKTÖR OLABİLİRİZ

Türkiye'nin birçok yerden gaz tedarik edebilen nadir ülkelerden biri olduğunu belirten Dönmez, "Tedarik konusunda cazibe merkezi haline geldik. ABD'den Körfez ülkelerine, hatta nadir olmakla birlikte Asya Pasifik kaynak noktalarına varıncaya kadar tedarik edebiliyoruz. Böyle baktığımızda yaklaşık 15 farklı ülkeden gaz tedarik ediyoruz. Bu bir dağıtım merkezi ve ticaret merkezi olmak için yeterli bir kaynak dağılımını içeriyor. Türkiye gıda da olduğu gibi enerjide de önemli bir aktör olabilir" dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —