Tarih: 09.06.2023 12:04

Asgari Ücret Temmuz Zammı: Uzmanların Beklentileri ve Tahminleri

Facebook Twitter Linked-in

Önümüzdeki günlerde temmuz zammı için toplantıların başlaması beklenen asgari ücret konusunda uzmanlar farklı beklentilerini paylaşıyor. SGK Uzmanı Mert Nayır, işçi ve işveren taraflarının görüşlerini aktararak kendi beklentisini dile getirdi. Asgari ücretin ara zamla birlikte ne kadar olacağı merak ediliyor, özellikle döviz kurlarındaki artış, daha önce telaffuz edilen 500 dolar seviyesinin daha da önem kazanmasına neden oldu. Peki, uzmanlar ne öngörüyor? Temmuz ayında asgari ücret ne kadar olacak ve ara zammı ne kadar olacak?

Mert Nayır, asgari ücretin seçim öncesi en önemli vaatlardan biri olduğunu belirtti. Temmuzda açıklanacak asgari ücret, milyonlarca insanın dikkatle takip ettiği bir konu. Nayır, geçmiş yıllarda tek tip asgari ücretin kullanıldığını ancak geçen yıl olağanüstü şartlar nedeniyle ara zam yapıldığını ve bu yıl da seçim öncesi söz verildiği için temmuz ayını beklediklerini ifade etti.

İşçi tarafının beklentilerine değinen Nayır, mevcut net asgari ücretin 8.506 lira olduğunu ve yıl başında 455 dolara denk geldiğini hatırlattı. 10.620 TL'ye tekabül eden bu rakamların yanı sıra 500 dolarlık beklentilerin de günlerdir dile getirildiğini söyledi. Bugünkü dolar kuru üzerinden hesaplama yaptığında ise net 11.680 liralık bir asgari ücretin ortaya çıkacağını belirtti.

İşveren tarafının beklentilerini aktaran Nayır, işverenlerin 400 dolarlık bir bandın korunmasını istediğini ve yıl başında yüksek bir zam yapıldığı, dolayısıyla temmuzda zam yapılmayacağı bilgisinin paylaşıldığını ifade etti. Bugünkü kurlara göre ise asgari ücretin 9.300 TL civarında olması beklentiler arasında yer aldı.

Nayır, farklı senaryoların yüzde 20, 25 veya 30 oranlarında artış öngördüğünü belirtti. Kendi beklentisi olarak ise net 10.500 ile 11.000 lira arasında bir asgari ücret beklediğini dile getirdi. Sonuç olarak, yaklaşık 10.600 liralık net bir asgari ücretin olmasını beklediğini ifade etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —