Tarih: 24.04.2023 15:00

Ağrı Kesici Kullanmanın Zararları Nelerdir?

Facebook Twitter Linked-in

Ağrı kesici denilince günümüzün en büyük sorunlarından biri tavsiye üzerine kullanımı ve ağrı kesici bağımlılığıdır. Bilinçsizce, doktora danışmadan kullanılan ağrı kesiciler başta böbrekler olmak üzere organlar üzerinde geri dönüşümsüz büyük hasarlara neden olabiliyor.

FAZLA AĞRI KESİCİ KULLANMANIN ZARARLARI NELER?

Ağrı kesicilerin, ağrıyı azaltmanın yanı sıra haz hissi uyandırdığı bilinmekte. Bu ilaçlar, insanların kendilerini rahat, mutlu ve bazen de yüksek hissetmelerini sağlamak için dopamin aktivitesini artırıyor. Bu nedenden dolayı çoğu insan en ufak ağrıda ağrı kesiciye başvuruyor. Ağrı kesiciler ağrıyı bir süreliğini geçirse de çok uzun süre veya çok yüksek miktarda alınması böbreklerin iflası dahil çeşitli problemlere yol açabiliyor. Ağrı kesicilerin bilinçsizce kullanımı öncelikle böbrekleri vuruyor! Böbreklerin fonksiyonunu bozarak kronik böbrek yetmezliği bile yapabiliyor. Ağrı kesicilerin sağlığa diğer zararları ise şöyledir:

DOKTOR ÖNERİSİYLE ALINMALI!

Nefroloji Uzmanı Dr. Bilal Görçin ağrı kesici kullanımıyla ilgili şu ifadelerde bulundu:

Ağrı kesiciler mutlaka doktor önerisiyle alınmalı. Sadece parasetamol grubu ilaçlar rahatlıkla kullanılabilir (günde en fazla 3 tane olmak kaydıyla). Ama buna rağmen ağrınız devam ediyorsa, parasetamol bile olsa mutlaka hekime danışılması gerekiyor. Çünkü parasetamolü de uzun süre kullandığımız zaman karaciğere olumsuz etkileri olabiliyor veya bazı kişilerde parasetomol alerjisi de görülebiliyor. En doğrusu, bir veya iki parasetmole rağmen ağrınız geçmiyorsa mutlaka doktora gitmek."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —