Tarih: 12.03.2023 14:42

Aydemir Akbaş'ın hayatı ve filmleri

Facebook Twitter Linked-in

Aydemir Akbaş, Türk sinemasının sevilen oyuncularından biridir. 5 Nisan 1948 tarihinde Trabzon'da doğan Akbaş, bir ailenin dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. İlkokulu Trabzon'da tamamladıktan sonra ailesiyle birlikte İstanbul'a taşındı. İstanbul'da Beşiktaş Lisesi'nde eğitim gördü ve okulu bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'na girdi. Burada tiyatro eğitimi alan Akbaş, aynı zamanda Devlet Tiyatrosu'nda çalışmaya başladı.

1970'lerin sonunda sinemaya adım atan Aydemir Akbaş, Türk sinemasının pek çok unutulmaz filmine imza attı. Sinemada genellikle karakter rollerinde yer alan Akbaş, komedi ve dram türlerinde birçok başarılı performans sergiledi. Özellikle Kemal Sunal ile birlikte oynadığı filmlerle tanındı ve Türk sinema tarihinin en ünlü ikili oyuncularından biri haline geldi.

Akbaş'ın en önemli filmleri arasında Şabanoğlu Şaban, Davaro, Zübük, Hababam Sınıfı, Neşeli Günler, Gülen Gözler, Yüz Numaralı Adam, Mavi Boncuk ve Uyanık Gazeteci gibi yapımlar bulunmaktadır.

Akbaş, oyunculuğunun yanı sıra seslendirme çalışmaları da yapmıştır. İlk olarak Walt Disney'in Pinokyo animasyon filminde çocuk kahraman Pinokyo'nun Türkçe dublajı olarak yer aldı. Ardından Keloğlan Masalları, Kısmet, Süt Kardeşler ve Siyabend ile öteki gibi filmlerde de seslendirme yaptı.

Akbaş, uzun yıllar boyunca Türk sinemasına emek vermiş ve ülke genelinde sevilen bir oyuncu olmuştur. Ancak, 16 Aralık 2011 tarihinde İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetmiştir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —