Tarih: 17.03.2023 11:20

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin anlam ve önemi nedir? Sultan 2. Abdulhamid Çanakkale Boğazı'nı güçlendirdi mi?

Facebook Twitter Linked-in

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümüne çok az bir zaman kaldı. Bu yıl Cumartesi gününe denk gelen 18 Mart Çanakkale Zaferi resmi tatil takviminde yer almayacak. Bu anlamlı gün Türk Milleti için oldukça önemlidir. İşte, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin anlam ve önemi...

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

I. Dünya Savaşı sırasında 1914-1916 yıllarında meydana gelen Çanakkale Savaşı ve Çanakkale Muharebeleri, Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen bir savaştır.

İtilaf Devletleri, Osmanlı’nın başkenti İstanbul’u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek amacı ile Rusya ile güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak için Çanakkale Boğazı’nı seçmiştir. Fakat Türk askerinin göstermiş olduğu büyük mücadele ile İtilaf Devletleri neye uğradığını şaşırdı. Sonrasında ise İtilaf Devletleri büyük bir mağlubiyet aldı. 

I. Dünya Savaşı'nın en büyük cephe savaşlarından birisi olan Çanakkale Savaşı'nda Hem İttifak hem de İtilaf Devletleri büyük kayıplar verdi. Çanakkale Cephesinde başarılı olan Osmanlı subaylarının askeri zekası dışında  1890'lı yıllarda II. Abdulhamid zamanında yaptığı atılımlar zaferde büyük katkı sağladı. 18 Mart Çanakkale Zaferi, Türk milleti için kritik önem taşıyor. I.Dünya Savaşı kaybedilmiş olsa da kazanılan Çanakkale Zaferi, Mustafa Kemal Atatürk’ün  ve yanındaki askerlerin adını zaferle duyurmasına sebep olmuştur.

Aynı zamanda 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkmış olduğu Kurtuluş Savaşı’nın ve milli mücadelenin önünü açmıştır. Bununla beraber Çanakkale Zaferi, Türk ulusunun bağımsızlık ve milli mücadele sembolü de olmuştur.

SULTAN 2. ABDULHAMİD ÇANAKKALE BOĞAZI'NI GÜÇLENDİRDİ Mİ?

Sultan 2. Abdülhamid, dünyanın büyük bir savaşa gideceğini zamanında ön görmüştü. Avrupa devletlerinin birleşip İstanbul'u ele geçirme planları olabileceği ihtimali vardı. İstanbul'un güvenliği için Çanakkale'nin kilit bir rol üstlendiğini de biliyordu. Abdülhamid, olası bir savaşta boğazın güvenliğini sağlamak için top ve bataryaların yenilenmesine karar vermişti.

Sultan 2. Abdülhamid, hemen mevcut tabyaların yenilenmesi ve yenilerinin inşa edilmesi için Asaf Paşa'yı görevlendirdi. Abdülhamid, yeni yapıların fotoğraflarını çektirerek çalışmaları yakından takip etti. Ve nihayet Anadolu Hamidiye Tabyası, 1890'lı yılların başında tamamlandı.

Tarihler 1915'i gösterdiğinde I. Dünya Savaşı Sultan 2. Abdülhamid'in öngördüğü gibi gerçekleşti. Türk milletinin varoluş mücadelesi verdiği o çetin zamanlarda, Sultan 2. Abdulhamid'in yaptırdığı Hamidiye Tabyası, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin elde edilmesinde kritik bir rol üstlendi.

Savaş esnasında Anadolu Hamidiye Tabyası'nda 10 cephanelik ve 9 adet top alanı bulunuyordu. Tabyadan düşman donanmasının üzerine tam 75 top atışı gerçekleştirildi. Ağır topçu alayının merkezi olması sebebiyle düşman kuvvetlerinin de hedefi olan Hamidiye Tabyası'nda çetin bir mücadele verildi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —