Tarih: 11.12.2023 18:39

İlk evini alacaklar dikkat şartlar belli oldu! 1.20 faiz 15 yıl vade: Pırlanta gibi fırsat için o tarihleri not edin...

Facebook Twitter Linked-in

Ev almak isteyenler ve uzun yıllardır bunun hayalini kuranlar geçtiğimiz aylarda açıklanan düşük faizli konut kredisi kampanyasının detaylarını merak ediyor. Bu kapsamda ilk evini alacaklar için şartlar belli oldu! Yüzlerce kişiyi yakından ilgilendiren bu fırsat için yeni açıklamalar yapıldı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Geçtiğimiz haftalarda ilk kez ev alacaklar için düşük faizli konut kredisi kampanyası duyurusu yapılmıştı. Bu doğrultuda BDDK, Orta Vadeli Program (OVP) adı altında ilk defa ev sahibi olacak vatandaşlara 15 yıl vadeli, 1.20 faizli konut kredisi fırsatı sağlanacağı açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, konuya ilişkin olarak önemli açıklamalarda bulundu. Bu kapsamda düşük faizli konut kredisinin ne zaman verileceği ve hangi şartlar doğrultusunda verileceği belli oldu.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI TEK TEK AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçtiğimiz günlerde yapılan kabine toplantısından sonra basın mensuplarına önemli açıklamalar yaptı. “Aile ve Gençlik Fonu” ve “Konut Kredisi” hakkında değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

 

"Ev konusu şöyle; ikinci ve üçüncü ev alımında krediye erişimi zorlaştırdı Merkez Bankası'yla BDDK biliyorsunuz. İlk ev alımında kredi erişimini sağlıyoruz. Orada bir düzenleme yapacağız demiştik onu bu şekilde yapmış olduk. İkinci ve üçüncü konut alımında artık pek kredi imkânı yok. İkinci, üçüncü konuta kredi imkânı olmayınca konut kredi imkânları ilk konut sahipliği için kullanılmış oluyor.

Konut sahipliği meselesini sadece kredi odaklı değil aynı zamanda konut arzıyla birlikte düşünmek lazım. Konut arzı ve konut talebi şeklinde… Aksi takdirde sırf krediyi düşünürseniz konut fiyatlarını istemediğiniz yere götürme ihtimaliniz var. Konut arzını ve konut talebini dengeli bir şekilde yönetmemiz gerekiyor."

İL EVİNİ ALACAKLAR İÇİN UYGUN KREDİ İMKANI

Özellikle son dönemde artan kira ve konut fiyatları milyonlarca vatandaşın zorlu günler yaşamasına yol açtı. Fahiş kiralar fiyatları, artan kredi faizleri birçok kişinin ev alma hayalini suya düşürürken ilgili birimler tarafından yapılan bir çalışma ile dar ve orta gelirli vatandaşlar için uygun fiyat aralığında yeni projeler yapılacağı açıklandı.

Bu kapsamda dar ve orta gelirli ailelerin ev alabilmeleri adına hem düşük faiz oranları hem de düşük fiyat aralıkları sayesinde ev alma hayalleri yeniden yeşerebilecek.

FAZLA KONUT ALIMININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Ev sahibi olmak isteyenlere özel yapılacak projelerin yanı sıra belli bir sayıdan fazla evi olan kişiler için de kredi kısıtlaması gibi uygulamalar söz konusu olacak. Fazla evi olanlar için konut kredilerine erişimin sınırlı olacağı ve kredi değer oranının azalmasına yönelik adımlar atılacağı ve kredi risk ağırlıklarının yukarı çekileceği gibi önlemler alınacak.

1.20 FAİZLİ KONUT KREDİSİ BAŞVURULARI NE ZAMAN?

Düşük faizli konut kredisi kampanyası için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak açıklamalar beklenirken çalışmalar henüz sona ermedi. Çalışmalar biter bitmez bahsi geçen konunun Meclis’e taşınacağı ve TBMM gündemine getirileceği tahmin ediliyor.

KONUT KREDİSİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Düşük faizli ev kredisi fırsatından yararlanmak için kişinin taşınmazı alacağı şehirde son bir yıl içerisinde konut satmamış olması gerekiyor. Bunun yanı sıra hisseli bir konuta sahip bile olsa hisse oranının %50’den fazla olmaması gerekiyor. Bunların yanı sıra en önemli şartlardan biri de ilk defa ev alacak kişilerin belli bir süredir o şehirde bulunmaları gerekiyor.

KREDİ VADESİ NE KADAR OLACAK?

Bu kampanya kapsamında vatandaşlara uzun vadeler verileceği düşünülürken kredi vadesinin aşağı yukarı 15 yıl olması bekleniyor. İlk kez ev alacaklar düşük faizli ev kampanyasında 120 ay dışında 15 yıl yani 180 aya kadar bir vadelendirme imkanı sunulabilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —