Tarih: 24.04.2023 14:36

Rüyalar ve Kabuslar: Uykuda Yaşanan Zihinsel Deneyimler

Facebook Twitter Linked-in

Rüyaların ve kabusların nasıl gerçekleştiği her zaman büyük bir merak konusu. Bilimsel olarak konuya açıklık getiren Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan, rüyaların uyku esnasında meydana gelen zihinsel imgeler veya aktiviteler olduğunu söylüyor. Bu konuyu detaylandıran Erdoğan, uykunun herhangi bir aşamasında görülebilen rüyaların ve kabusların en canlı döneminin REM yani hızlı göz hareketi uykusu olduğunu belirtiyor. Bu uyku dönemi, beyninizin oldukça aktif olduğu, gözlerin kapalı olduğu halde hızlı hareket ettiği, göz kaslarının aktif çalıştığı dönem.

NEDEN KABUS GÖRÜRÜZ? KORKU FİLMLERİNE DİKKAT!

Gün içerisinde yaşanan etkileyici, heyecan verici, korkunç olaylar, sesler veya görüntüler bilinçaltına yerleşerek gizleniyor ve kolay kolay unutulmayacak şekilde zihinde izler bırakıyor. Böylece gece uyurken zihinde yer etmiş bu olaylar korkutucu rüya şeklinde ortaya çıkıyorlar. Bu rüyalar kabus olarak adlandırılıyor.

Korkutan bir olay yaşamamış kişilerin bile izledikleri filmlerden etkilenerek kabuslar görebildiklerinden bahseden Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “Kişileri korkutmayı hedefleyen korku filmlerinin bazı sahneleriyse insanların yıllarca rahat uyuyamamasına sebep olabiliyor. Bana korkuları nedeniyle danışmaya gelmiş olan çocukların hepsi izledikleri bir film ya da oynadıkları oyunlardan sonra korkmaya başlamışlardı. Bu durumda korkulardan kurtulmak istiyorsanız alacağınız ilk önlem korku filmi izlememek, içinde dehşet, şiddet sahneleri içeren bilgisayar oyunlarını oynamamak olmalıdır.”

KABUS GÖRÜNCE NE YAPMALI?

Kabus görmek özellikle çocukların en çok korktuğu konulardan biri. Kabus görmenin birçok fizyolojik sonuçları da oluyor. Uzman Psikiyatr Tuba Erdoğan, kabustan uyandığımızda kalbimizin hızla attığını, su gibi terlemiş ve heyecanlanmış olarak uyandığımızı söylüyor. Çocukların bu durumla tek başlarına mücadele etmemelerinin önemine vurgu yapan Erdoğan, böyle bir durumda anne ve babadan yani bakım verenlerden destek almanın doğru olacağını öneriyor. Erdoğan’a göre büyüklerin sakinleştirici tutumu ve güvenli kolları çocukları yatıştırmada oldukça etkili.

RÜYALARI NASIL HATIRLARIZ?

Rüyaları hatırlamak kimi zaman imkânsız olabiliyor. Hatta bazı zamanlarda rüya görüp görmediğimizi bile anlamayabiliyoruz. Uyandığımızda aslında hiç rüya görmediğimizi düşünebiliyoruz. Aslında tam rüya esnasında uykudan uyandırılırsak, o rüyayı hatırlamak kolaylaşıyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan’a göre bu esnada rüyayı bir başkasına anlatırsanız ya da rüya üzerine düşünürseniz o rüyayı unutmuyorsunuz.

Rüyaları not almak, yazmak da aynı etkileri sağlayarak unutmanızı zorlaştırabilir. Fakat gördüğünüz rüya korkulu bir rüyaysa yani kabustan uyanıyorsanız, unutmanızın yolu üzerinde fazla düşünmemek, başkalarına anlatmamak olabilir.

GECE KORKULARINI YENMEK İÇİN NELER YAPMALI?

Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan, özellikle çocukların ve gençlerin gece korkularını yenebilmeleri için şu önerileri veriyor:

Birçok korku bu basit ama etkili adımlarla çözülebiliyor. Ama bazen de korkular profesyonel yardım almayı gerektirecek kadar yoğun olabilir. O zaman da psikolog ya da psikiyatristten yardım almak önemli konulardan biri. Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan, “Korkular için oluşturulmuş korkuyu yenme programları var. Bu programlarda terapistin yardımıyla 6-8 görüşmede korkuları adım adım yenmeyi başarabilirsiniz.” diyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —