Tarih: 24.04.2023 14:32

Güneş Lekelerinden Korunmak İçin Alınabilecek Önlemler

Facebook Twitter Linked-in

Yaz güneşinin yakıcılığını tenimizde hissetmeye başladığımız zamanlarda farkında olmadan güneşten gelen zararlı ışınlara maruz kalırız. Herhangi bir koruyucu kullanmadığımızda derimiz buna daha fazla dayanamaz. İşte o zaman güneş lekeleri ile karşı karşıya kalabiliriz. Peki, güneş lekeleri nasıl oluşur?

Eğer siz de güneş lekesi nasıl olur bilmiyorsanız, güneşten korunmadığınızda bu lekelerin oluştuğunu söylememiz gerekiyor. Melanin adı verilen koyu tonlu renk pigmentlerinden oluşan derimiz kendini güneşin ışınlarından korumaya çalışır. Bu sebeple yer yer biriken melanin pigmentleri, cilt dokusunda lekeler oluşturur. Güneş lekeleri olarak bildiğimiz bu renk değişimleri yüzde, ellerde ve göğüs kısımlarında kendini belli edebilir.

Güneş lekeleri nasıl oluşur diye sorduğunuzda kısaca bu şekilde açıklayabiliriz. Öyleyse detaylara geçelim ve güneş lekesi nasıl olur bilgilenelim.

GÜNEŞ LEKELERİ NEDEN OLUŞUR?

Atmosferden gelen güneş ışınlarının içerisinde ultraviyole adı verilen cilde zararlı ışınlar yer alır. Ultraviyole A ve ultraviyole B olarak bilinen bu ışınlar deriye etki ederek melanositleri uyarırlar. Melanosit uyarımı sonucunda ciltte melanin üretimi artar. Melanin ise cilde rengini veren renk pigmentidir.

Cildi güneşe uzun süre maruz kalan kişilerde melanin düzenli üretildiğinden dolayı güneş lekeleri görülmez. Bu kişilerde sadece cilt tonunda koyulaşma meydana gelir. Ancak melanin üretiminin durması ile ciltteki renk değişimi tamamlanmaz. Bu nedenle cildin bazı bölgeleri koyu renkli bazı bölgeleri ise açık renkli görünür. İşte bu duruma güneş lekesi ya da melazma denir.

Güneş lekeleri şu nedenlere bağlı olarak görülür:

En sık alın, yanak, burun üzeri, dudak üstü, çene ve nadiren boyun ve kollarda görülen kahverengi lekeler can sıkıcıdır. İşte bu sebeple güneşten korunma bir hayli önemlidir.

Cildimizde de genetik son derece önemlidir. Cilt lekeleri de genetiğimizden gelen özelliğimiz olabilirler. Genlerimizde bulunan bu kodlar yüzünden güneşe çıktığımızda lekelerimizin tetiklenmesiyle karşı karşıya kalabiliriz.

Kozmetik ürünleri kullanırken kaliteden yana olmak her zaman iyi bir fikir. Çünkü güneş lekeleri nasıl oluşur diye soranlara bu durumu da söylemek gerekiyor.

NTV’nin haberine göre melazmanın hamilelik döneminde görülen türü olan gebelik lekeleri, güneş ışınlarının etkisiyle belirginleşiyor. Doğum sonrası kendiliğinden iyileşebilirken, geçmeyen gebelik lekelerinin tedavisi için melazmada uygulanan tedavi uygulanıyor.

Leke gelişiminde doğum kontrol ilaçları kullanmak de etki edebiliyor. Bu yüzden güneşe çıkarken dikkatli olmak ve koruyucu kullanmak önemli bir konu.

Güneş lekelerine davetiye çıkaran konulardan biri de guatrdır. Güneş lekeleri için krem kullanmak gerekebilir.

Bazı ilaçların kullanımı da güneş lekeleri için sorun oluşturabilir. Bu ilaçların kullanımı esnasında güneşten korunmaya dikkat etmek gerekiyor.

GÜNEŞ LEKELERİ GEÇER Mİ?

Cildin yaşlı ve yorgun görünmesine neden olan güneş lekeleri klinik ve doğal tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırılır. Bu lekeleri geçirmek için vücutta bulunan tirozinaz enziminin yavaş çalışması sağlanır. Enzim daha yavaş bir şekilde çalıştığında güneş lekesi hafiflemeye başlar. Zaman içerisinde ise tamamen yok olur.

GÜNEŞ LEKELERİ NASIL GEÇER?

Zararlı ışınların verdiği lekeleri ortadan kaldırmak için topikal kremler ve dermatolojik yöntemler uygulanır. Her iki yöntemin amacı da melaninin neden olduğu etkiyi ortadan kaldırmak için tirozinaz enzimini yavaşlatmaktır. Güneş lekesi giderici krem kullanmak böylece önemli bir konu olarak gündeme geliyor. Siz de cilt lekelerinden yakınıyorsanız güneş lekesi için krem kullanmayı ihmal etmemeniz gerektiğini unutmamalısınız.

TOPİKAL KREMLER İLE GÜNEŞ LEKESİ NASIL GEÇER?

Güneş lekeleri nasıl geçer diye sorguluyorsanız yukarıda da bahsettiğimiz gibi koruyucu krem çeşitlerine yönelebilirsiniz. Topikal kremler tirozinaz enzimini hedef alırlar. Bu enzimin çalışmasını yavaşlatarak ciltte oluşan lekelerin giderek azalmasını sağlarlar. Topikal kremler kendi içerisinde içerdikleri maddelere göre sınıflandırılır.

Hidrokinon İçerikli Kremler: İleri seviye güneş lekesi vakalarında doktor tavsiyesi ile alınır. Güneş lekeleri nasıl geçer diye sorguluyorsanız, bu kremi atlamamalısınız. Fakat güçlü yan etkileri olmasından dolayı oldukça dikkatli kullanılmalıdır. Ağartma kremleri olarak da geçerler. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde bebeğe zarar verdiği için kullanılmaması gerekir.

Tretinoin İçerikli Kremler: Cilt sorunları ile baş etmede etkili bir vitamin olan A vitamini açısından zengin krem türüdür. Cilt hücrelerini besleyerek çalışma düzeni oluşturur. Bu kremler zararlı güneş ışınlarının verdiği etkiyi en aza indirir. Güneş lekesi için krem arayanlar bu krem türünü de tercih edebilirler.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —