Tarih: 20.04.2023 16:17

HELLP Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Facebook Twitter Linked-in

Hamilelik sürecinde bulantı, kusma, ayak şişmesi ya da bel ağrıları gibi birçok sorunla karşılaşabilen ve bunlarla başa çıkabilen anne adayları, hiç beklemediği anda ciddi komplikasyonlarla mücadele etmek durumunda kalabilir. Tüm gebeliklerin %1'inden azını etkileyen nadir hastalıklar kategorisinde olan HELLP sendorumu, hamilelik sürecinde anne adayının olası zehirlenmesinde meydana gelebilecek karaciğer ve kan bozukluğuna denir. Eğer bu durum geç fark edilirse, anne karnındaki bebek de olumsuz etkilenebilir. Bunun yanı sıra uzmanlar, önceki hamileliğinde bu komplikasyonla karşılaşan anne adayının sonraki gebelik sürecinde HELLP sendromunu tekrar yaşama olasılığının yüksek olduğunu söylüyor. Ancak bir anne ya da anne adayı olarak vücudunuzdaki değişiklikleri daha bilinçli gözlemleyip HELLP sendromu tehlikesini fark edip uzman doktor müdahalesi sonucu erken teşhisle bu tehlikeyi atlatabilirsiniz.

HELLP SENDROMU NEDİR?

Tıp dünyası hellp sendromunu şu şekilde tanımlar:

HELLP (hemolysis, elevated liver enzmymes, low platelet) sendromu; hemolitik anemi, artmış karaciğer enzimleri, trombositopeni ile seyreden ve tüm gebeliklerin yaklaşık <%1'inde, ağır preeklampsi ve eklampsili gebeliklerin %10-20'sinde görülebilen bir sendromdur. HELPP sendromu hamilelikte kan ve karaciğerin gelişiminde bir sorun oluşmasıyla ortaya çıkan hastalık türüdür. HELPP sendromu adını:

Bu sendrom genellikle gebeliğin son 3 haftası içerisinde ortaya çıkar.

HELLP SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

HELPP sendromunun belirtileri arasında ilk olarak hamilelik zehirlenmesiyle karşılaşılabilir. Ancak HELLP sendromunu yaşayıp yaşamadığınıza emin olmak için şu bilgileri edinmenizde fayda var:




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —