Tarih: 18.04.2023 13:47

Ramazan Bayramı'nda Baklavacılarda Fiyatlar Yükselişte: İşte Ortalama Fiyatlar

Facebook Twitter Linked-in

Siparişini son güne bırakmak istemeyen tüketiciler nedeniyle ramazanın son haftasından itibaren tatlı imalathanelerinde gözle görülür yoğunluk yaşanıyor. Bayram tatlıları tezgahlarda yerini alırken, bayram telaşına erken giren baklavacılar, oluşan yoğunluktan memnun görünüyor. Tüketici talebini karşılamak için çalışan baklava ustaları, mağaza satışlarının yanı sıra online siparişlere yetişmek için de büyük emek harcıyor.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, yaşanan yoğunluğa ilişkin bilgi verdi. Ramazan ayının baklavacılar için bereket ayı olduğunu belirten Yıldırım, baklava sektörünün bayrama hazır olduğunu dile getirdi.

Sektörün sene boyunca ramazan ayını ve ardından gelen bayramları beklediğini aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla bayramın yaklaşması ile sektörümüzde de çalışmalar başladı. Sektörümüz son 2-3 günü de gece gündüz çalışarak geçirecek. Baklava mutfak kültürümüzün bir parçası, özellikle bayramlarda tüketimi çoğalıyor. Bu sene bayram siparişleri geçtiğimiz seneye göre aynı diyebiliriz. Aslında bu sene daha iyi bir artış bekliyorduk ama deprem felaketinden dolayı aynı gidiyor diyebiliriz. Bu sene yine en çok talep edilen ürünler arasında fıstıklı baklava, cevizli baklava gibi klasik baklava çeşitleri var. Bunun yanında midye baklava, şöbiyet, soğuk baklava gibi ürünlerin satışlarında da artış var."

"İhracatta öne çıkan ülkeler arasında ABD, Orta Doğu ülkeleri ve Yunanistan bulunuyor"

Yılın ilk çeyrek öngörülerine ilişkin bilgi veren Yıldırım, resmi rakamlar henüz açıklanmasa da rakamların öngördükleri şekilde ilerlediğini dile getirdi.

Yıldırım 2022 yılı ihracatının 30 milyon dolar olduğunu anımsatarak, şu bilgileri verdi:

"2023'te bunu yüzde 30'a yakın artış bekliyoruz çünkü baklava ihracatımız günden güne yükselme kaydetmekte. İlk çeyrek rakamları henüz netleşmedi ama yaklaşık 9-10 milyon dolar civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu rakamlar sadece resmi rakamlar, bunun yanında turistlerin de paket paket götürdüğü, bizim insanımızın yurt dışına çıkarken götürdüğü paket baklavalar var ki, resmi rakam kadar bir rakamın da paket satışından olduğunu düşünüyoruz.

Yurt dışına giden çoğunlukla baklava götürüyor. Bunun yanı sıra bir de online satışlarımız var. Online satışta da yurt dışına kargoyla çok ürün gönderiyoruz. Resmi ihracatta öne çıkan ülkeler arasında ABD, Orta Doğu ülkeleri ve Yunanistan gibi ülkeler bulunuyor."

"Türkiye genelinde günlük yaklaşık 1.250 ton baklava üretiliyor"

Türkiye'de kişi başı baklava tüketimine değinen Yıldırım, şu an Türkiye genelinde günlük yaklaşık 1.250 ton baklava üretildiğini söyledi.

Yıldırım, "Bu demektir ki günden güne kişi başı tüketim artıyor demektir. Baklavada kalite de arttı, merdiven altı üretim kalmadı. Baklavada kalite ne kadar artarsa tüketim de o derece artıyor. Bu yüzden sektördeki meslektaşlarıma ürünlerini daha kaliteli üretmeleri çağrısında bulunuyorum." dedi.

Bayram öncesi baklava fiyatları hakkında da bilgi veren Yıldırım, bu bayram kaliteli baklava fiyatının 150-200 TL'den başlayıp 400-450 TL'ye kadar ulaştığını söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —