Tarih: 07.06.2023 13:43

Myostatin Nedir? Kas Büyümesini Kontrol Eden Bir Hormon

Facebook Twitter Linked-in

Son zamanlarda yoğun bir şekilde merak edilen ve araştırılan konular arasında yer alan Myostatin, bu yazıda sizler için detaylı bir şekilde açıklanacak. Myostatin, hem insanlarda hem de hayvanlarda kas büyümesini kontrol eden bir hormondur. Kasların fazla büyümesini önlemek için bir "fren" görevi görür. Bu önemlidir çünkü kaslara çok fazla kütle eklemek, onları daha güçlü yapmaz ve aşırı büyük kaslar, hasara karşı daha savunmasız hale gelir. Aşırı büyümüş kaslar ayrıca diğer önemli organların işlevlerini bozabilir ve boyutlarını küçültebilir. Myostatin, yaşam döngüsünün farklı aşamalarında etkindir. Embriyonik gelişim sırasında, bir bireyin sahip olacağı toplam kas lifi sayısını belirler. Yetişkinlerde ise miyostatin, beslenme, fiziksel aktivite ve yaşa bağlı olarak mevcut kas liflerinin büyümesini kontrol eder. İnsanlarda miyostatin seviyeleri yaşlanma süreciyle birlikte artar ve bu da yaşlılıkta kas kütlesinin kaybına katkıda bulunabilir. Kalp kası dokusu tarafından üretilen miyostatin, kalpte meydana gelen hasar sonucunda kan dolaşımına salınır. Kan dolaşımıyla kaslara ulaşan miyostatin, zamanla zayıflamalarına yol açar. Bu nedenle, kalp hastalığı olan kişilerde genellikle kas kaybı semptomları görülür.

Miyostatin seviyelerini düşürmek için kardiyovasküler egzersiz (aerobik egzersiz) ve direnç eğitimi (ağırlık çalışması) faydalı olabilir. Sigarayı bırakmak veya doktora belirli tedaviler hakkında danışmak da yardımcı olabilir. Ayrıca, yeşil çay, kakao, karnabahar, brokoli, elma kabuğu gibi çeşitli "doğal" bileşenlerin miyostatin seviyelerini azalttığı gösterilmiştir.

Myostatin eksikliği ise kas hipertrofisi, vücut yağının azalması ve kas boyutunun artmasıyla karakterize edilen nadir bir durumdur. Bu durumda, etkilenen bireylerin vücutlarında normalden iki kat daha fazla kas kütlesi bulunur.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —