Tarih: 27.10.2022 13:40

Etkili Zaman Yönetimi İçin Neler Yapılır? Parkinson Kuralı Nedir?

Facebook Twitter Linked-in

Parkinson yasası nedir?

Parkinson yasasının son derece basit bir mantığı bulunmaktadır. Parkinson yasasına göre bir işe ne kadar çok zaman ayırırsan, o işin bitme süresi de o kadar çok zaman alır. Temelde Parkinson yasasının en temeli bu cümleye dayanmaktadır. Bu yasanın hayatımızdaki karşılığı da esasında şu şekildedir. Örneğin bir görevi halledeceksiniz bu bir e-mail göndermek de olabilir. Bu 15 dakikalık işi şuan yapmayıp ilerleyen günlere bırakmanız, 15 dakikalık iş için büyük bir zaman dilimini kullanmanız anlamına gelmektedir. Yani insan elinde olan zamanı son ana dek kullanma eğilimi içerisinde oluyor ve o arada pek çok farklı işle meşgul oluyor, hiç önemi olmayan işlere kafa yoruyor olabiliyorsunuz. Bu noktada görevin bitiş tarihin net bir şekilde koymanız ve bu görevi o sınırlar içerisinde gerçekleştiriyor olmanız fazlasıyla önemlidir. Parkinson yasası bu noktada şu şekilde devreye giriyor. Yapmak zorunda olduğunuz şeyler için bir teşhis yapmanız gerekiyor.

Yani bu işin tam olarak ne kadarlık süre içerisinde bitebileceğini kestirmek, bu işlem için ne kadarlık bir zaman ihtiyacınız olduğunu belirlemek son derece önemlidir. Bu hususta ne çok az zaman vermek ne de çok uzun süreli zaman tanımak gerekir. Eğer çok kısıtlı bir zaman içerisinde yapmaya çalışırsanız, süreç fazlasıyla sancılı geçecek işi bitirene dek zorlu süreçlerden geçmenize neden olacak. Ancak o işe fazla süre vermeniz de büyük bir rehavete kapılmanıza neden olurken, işi bir nebze de olsa safsaklamanıza neden olacak. O işe ihtiyacı olan süreyi belirlemeniz ilk aşama olarak kabul edelim. Sonrasında bunu hangi gün uygulayacağınızı ve günün hangi zaman dilimlerinden gerçekleştireceğinizi belirlemeniz önemlidir. Yapmak istediğimiz göreve bir bitiş tarihi koymamız ve bu bitiş tarihine uyum sağlamamız işi hafife almadan bitirmemize büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Bu süreçte görevlerin tıkır tıkır işleyeceğini göreceksiniz.

Parkinson yasasında dikkat etmeniz gereken bir diğer mevzu ise öncelik vermendir. Yapmak zorunda olduğun işlere bakıp, bu işleri sahiden şuan yapman gerekip gerekmediğini incelemeniz Parkinson kuralının en önemli hususlarından bir tanesidir. Önceliklerinizi belirmeniz ve bu hususta ilerlemeniz, görevlere çok daha fazla sonuç odaklı bakmanıza yardımcı olacaktır. İnsan irade gücünü, sabah erken saatlerinde ya da haftanın başlarında çok daha aktif kullanabilme durumu içerisindedir. Aynı zamanda en zor görevi günün en başlarında yapmanız, diğer günlerin çok daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olmaktadır. Parkinson kuralında ilk olarak yapmak zorunda olduğunuz işe bir süreç biçin, akabinde yapmak zorunda olduğunuz işlere bir öncelik sırası belirlemeniz olayları hem aktif hem de sağlıklı bir şekilde ilerletmenize yardımcı olmaktadır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —