Tarih: 24.04.2023 15:35

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Omega 3'ün Faydaları

Facebook Twitter Linked-in

Her geçen gün farklı bir hastalık ya da salgınla karşılaştığımız son yıllarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin önemi giderek artıyor. Mevsimsel olarak bildiğimiz bir çok hastalık artık gündemimizden düşmüyor. Kimileri ilaçlarla kimileri de organik gıdalarla sağlığını korumaya çalışıyor. Her ne kadar kendimizi korumaya çalışsak da bağışıklığımızı kuvvetlendirmek en etkili çözümlerden biri. Bu noktada Omega 3 açısından zengin besinler kritik öneme sahip. Peki bağışıklık sistemimizi güçlendirmede Omega 3 ne işe yarar? Omega 3 hangi sebzelerde ya da hayvansal gıdalarda bulunur? Bu yararlı yağı neden tüketmeliyiz?  

OMEGA 3 NEDİR VE NE İŞE YARAR?

Yağ ya da yağ asidi olarak adlandırılan doymamış bir grup yağ asididir. Ayrıca hayvanlarda yağın enerjiye çevrilmesinde rol oynayan bileşenlerinden. Omega 3, insanlar için de kas hareketlerinden hücre büyümesine kadar birçok alanda etkili olan önemli bir ihtiyaç. İnsanlar fizyolojik olarak bu yağ çeşidini sentezleyemiyor. Bu nedenle doğada vücudumuz için rahatlıkla karşılayabileceğimiz Omega 3 kaynakları bulunuyor.

Omega 3 vücudumuz için gerekli olan mikro besinlerden biri olmakla birlikte beyin ve sinir yapısı için de önemli. Bağışıklığımız için olan öneminin yanında vücudumuzda yeteri kadar bulunmaması halinde de kronik rahatsızlıkları meydana getiriyor. Bu rahatsızlıkların sebebi olarak Omega eksikliği gösterilebilir. Farkında olmasak da vücudumuzun ihtiyacı olan bu yağ çeşidi sağlığımızın ve direncimizin de ayakta durmasını sağlıyor. Bağışıklığa olan faydası sadece hasta olmamakla sınırlı da değil. Bununla beraber enfeksiyon ve yaralanmalarda da vücudumuzun işini kolaylaştırıyor.

OMEGA 3'ÜN FAYDALARI NELER?

Sağlığımızı korumak adına Omega 3'ten vazgeçmememiz gerekiyor. Omega 3 yararları hakkında detayları öğrenerek bu sağlıklı yağı neden tüketmeniz gerektiğini daha net anlayacaksınız. Omega 3 yararları şöyle sıralanabilir:

OMEGA 3 EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vücudumuz çoğu zaman bizim için uyarılarda bulunuyor. Bir bölgemizde oluşan ağrılar, sancılar, değişen ruh hallerimiz, dökülen saçlarımız, kilo dengemiz gibi durumlar uyarı niteliği taşıyor. Bu uyarıları dikkate almak ve kendimizde gördüğümüz değişimleri takip etmek mühim; çünkü bu uyarılar vücudumuzun bizimle iletişim kurma yoludur.

Omega 3 eksikliği tehlikelidir ancak eksikliğinin anlaşılmasını sağlayacak belirtileri de hayat kurtarır. Kendinizde rahatlıkla gözlemleyebileceğiniz belirtiler şu şekilde:

Bunun gibi durumlarda dikkat etmeli, Omega 3 kaynakları konusunda bilinçli olmalı ve bu kaynakların tüketimini artırmalısınız. 

Diğer yandan kan testlerinde ortaya çıkan kolesterol ve kolesterole bağlı trigliserid yağ dengesinin bozulmasında da Omega 3 eksikliği en büyük etkenlerden biri.

OMEGA 3 HANGİ SEBZELERDE BULUNUR?

Omega 3’ün DHA, EPA ve ALA olmak üzere 3 farklı yağ asidi tipi bulunuyor. Bunların arasından DHA’nın göz, sinir ve beyin gelişimine sağladığı faydalardan dolayı vücut için önemi büyüktür. Doğada bulabildiğimiz bu yağ çeşidini daha çok balık ve deniz ürünlerinden karşılarız. Özellikle sardalya ve uskumru içerisinde çokça bulunuyor, yalnız doğada sadece hayvanlarla sınırlı bir şekilde bulunmuyor. Vejetaryenler için de ayrıca belirtmeliyiz ki; birçok sebze ve tohum da bu açıdan oldukça faydalı:

Omega 3 yönünden zengin olan besinlerden birkaçını yukarıda sıraladık. Omega 3 kaynakları olarak tanımlayabileceğimiz bu sebzeleri beslenme programlarınıza ekleyerek bağışıklığınıza katkı sağlayabilirsiniz.

Eğer bağışıklığınızı güçlü tutmak ve hastalıklardan uzak durmak istiyorsanız Omega 3 takviyesi almanız da öneriler arasında yer alıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —