Tarih: 03.05.2023 09:12

Evde Bakım Maaşına Alanlar Zam Müjdesi! Alile Bakanı Açıkladı! Yaşlı, Engelli ve Bakıma İhtiyacı Olan Herkes Alacak...

Facebook Twitter Linked-in

Yeni bir düzenleme ile evde bakım maaşının kapsamını genişletmeye hazırlanan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan gelen açıklama sonrası, yılda iki kez zam alan evde bakım maaşına gelecek olan zam da merak konusu oldu. Şu an için 4 bin TL’yi aşmış olan evde bakım maaşının temmuz ayı tutarını ortaya çıkaran TÜİK rakamları dikkat çekerken; evde bakım maaşının kapsamının nasıl genişleyeceği de belli olmaya başladı. İşte evde bakım maaşına ilişkin tüm detaylar…

Pandemiden bu yana sağladığı destek türlerini artırmasıyla pek çok kişinin finansal dezavantajlılığını gidermeye başlamış olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sağlamış oluğu desteklerden biri de evde bakım maaşıydı. Bu desteğin kapsamını genişletmeye hazırlanan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan yeni bir açıklama geldi. Temmuz ayında zam alacağı bilinen evde bakım maaşının zam oranı da ortaya çıkan Türkiye İstatistik Kurumu ya da kısaca TÜİK rakamlarıyla netleşmeye başladı.

EVDE BAKIM MAAŞI KAPSAMINA SOSYAL GÜVENCE ALINACAK

Yaşlı ve engelli yakınlarına bakanlar için yapılan evde bakım maaşı ödemesini sosyal güvenlik kapsamına almaya hazırlanan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu ödemelerden yararlanan kişilerin sosyal güvenlik kapsamına yarı zamanlı alınacağını duyurdu. Bu kişiler için sigorta yolunu açmayı amaçlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni düzenlemenin önümüzdeki dönemde netleşeceğinin sinyalini verdi.

Yaşlı bakım sigortası uygulaması hayata geçirilecek olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, seçimden sonraya işaret ederken; şu an 4 bin 336 lira 80 kuruş olarak aylık ödenen evde bakım maaşının zam sonrası ne kadar olacağı da ortaya çıkmaya başladı.

EVDE BAKIM MAAŞI TEMMUZ AYINDA YENİDEN ARTACAK

Yaklaşık 560 bin vatandaşın yararlandığı evde bakım maaşı desteğine ilişkin merak artarken; maaşın zam alacağı temmuz ayı da yaklaşmaya başladı. Bu kapsamda enflasyon oranlarından etkilenen memur zammına göre artış yaşayacağı önceki uygulamalardan bilinen evde bakım maaşı, TÜİK’in enflasyon rakamlarına göre şimdiden yüzde 10,44’lük zammı garantiledi.

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi incelendiğinde ilk altı ay için yüzde 21,43 enflasyon tahmin edilirken, bu rakamın memur zammı için yüzde 19,18 olacağı uzmanlarca hesaplandı. Buna göre artış alırsa, evde bakım maaşı temmuz ayında 5 bin 168 lira 60 kuruşa çıkacak. Öte yandan yüzde 50 ve üzeri engelli raporu bulunan ve kendi ihtiyacını karşılayamayacak kadar hasta ile yaşlı olan kişilerin bakımı için ödenen bu yardımdan yararlanmak için hanede kişi başına düşen gelirin bir aylık net asgari ücret tutarının 3’te 2’sinden az olması şartı bulunuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —