Tarih: 01.02.2023 21:41

Ev hanımları bayram edecek! 4.125 TL maaş bağlanıyor: İşte kritik detaylar

Facebook Twitter Linked-in

Eşi vefat etmiş, boşanmış, çalışmayan kadınlara devlet tarafından destek verilmektedir. Devlet, dul, boşanmış kadınlara yardım etmektedir. Devlet, kadınlara birçok alanda destek sağlamaktadır. Bu sosyal desteklerin arasında dul yardımı en çok kullanılan destek programı olmuştur. Bunun için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Milyonlarca vatandaş 'dul ve yetim aylığının ne kadar' olduğunu merak etmekte ve araştırmaktadırlar. Aralık ayı enflasyon rakamların açıklanmasıyla memur ve emekli maaşlarında zamlarda belirlenmişti.

Cumhurbaşkanı zam ornını %30'a çıkarttıklarını açıkladı. Durum böyle olunca memur ve emekli zamlarında endeskli dul ve yetim aylıklarında da yükselme görülmüş oldu. Vatandaş 2023 yılına girmemizle beraber yeni yılda dul ve yetim aylığının ne kadar olacağını merak etmeye başladı.

aylık

2023 DUL VE YETİM AYLIĞI NE KADAR?

Vefat ettiğinden dolayı maaşı eşi ve çocuklarına kalan kişinin ödediği prim gününe göre dul ve yetim aylıklarında değişiklik görülebilir. Memur ve emekli maaşlarında ki yılda iki defa zam oranı dul ve yetim aylığında da aynı şekilde sene de iki kez aynı oranla artmaktadır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurusu ile %16'larda olan maaş zammı %30 seviyelerine çıktı. Durum böyle olunca dul ve yetim aylıklarında da %30 zam yapıldı.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi dul ve yetim aylığında alınan maaş hak sahibine göre değişiklik gösterebilir. %30 fazlası hesaplanarak 2023 Ocak ayından itibaren aylık hesaplanabilir.

DUL VE YETİMLERE FARKLI UYGULAMA

Eşi vefat etmiş ya da babasından dul ve yetim maaşı alan vatandaşlar için taban maaş uygulanması yapılmaktadır. Bu maaşla hisse oranına göre taban maaş belirtiliyor veartış bu rakama birleştiriliyor. 55000 TL taban maaşa göre yeni dul ve yetim aylıkları şöyle;

-%75 maaş alanlar: 4.125 TL

-%50 maaş alanlar: 2.750 TL

-%25 maaş alanlar: 1.375 TL

Mesela eşinden %75 oranda 3000 TL aylık alan vatandaşın maaşına %30 artış yapılarak yükseltilir. Böylelikle vatandaşın maaşı 3.900 TL'ye yükselir. %75 oranında belirtilen taban maaşın altında alanlar 225 TL seyyanen artış yapılarak maaş 4.125 TL olatak verilir.

aylık

DUL VE YETİM MAAŞI ALMA ŞARTLARI

-Ölüm maaşı alabilmek için ölen eşin en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilme şartı aranmaktadır.

-SGK'lı olanların en az 5 yıl sigortası ve 900 gün primin bulunması

-Eş çalışmıyorsa ya da emekli halinde maaşta kesintiler yapılmaktadır. (Örnek verimek gerekirse emekli değilse ve kocası ölen kişinin aylığı %75'i, çalışıyorsun %50'sini almaktadır)

-Birlikte yaşamak veya dini nikahlı olmak, çocukları olsa da ölüm aylığı bağlanmasında dikkate alınmamaktadır.

-Erkek, SGK ve Bağkur kapsamında çalışıyor ya da emekliyse ölen eşinin maaşında %50 dul aylığı alabilir.

-Erkek sigortalı çalışmıyorsa veya Bağkurlu değilse ölen eşinin maaşının %75'ini almaktadır.

-Ölen eşin Emekli Sandığı'na tabi ise erkek de memur ya da memur emekliyse erkek ölen eşinin aylığından %50'sini almaktadır.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —