Tarih: 09.10.2022 17:11

Özçelik: Mevsimlik İşçilerimizin Kadro Talebi Sürecinin Sonuna Kadar Takipçisi Olacağız

Facebook Twitter Linked-in

Büyük Birlik Partisi (BBP) Rize İl Başkanı Ensar Özçelik, ÇAYKUR mevsimlik işçilerinin 12 ay istihdam edilmesi gerektiğini söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in mevsimlik işçilerle ilgili açıklamalarının ÇAYKUR’un mevsimlik işçilerini mutsuz ettiğini kaydeden BBP Rize İl Başkanı Özçelik, mevsimlik işçilerin kadro hakları için mücadele edip, sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını ve 2023 hedeflerinde mevsimlik işçi statüsü diye bir statünün olmaması gerektiğini ifade etti.

"BBP Rize İl Başkanlığı olarak her zaman ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ düşüncesiyle, emekçilerimizin yanındayız. Yaklaşık 9500 mevsimlik işçimizin haklarını koruyacağız.” İfadelerini kullanan İl Başkanı Özçelik, mevsimlik işçilerin 12 ay istihdam edilmesi gerektiğini kaydederek, “ÇAYKUR’da çalışan kardeşlerimizin dertleri bizim dertlerimizdir. 6 maaş+ 2 ikramiye = yaklaşık 8 maaş olan işçilerimize 4 ay daha iş sahası oluşturularak problemlerini ortadan kaldırmalıyız. Bir yandan da ÇAYKUR’un durumunu gözeterek mevcut şartlara göre en iyisini yapmalıyız.” Dedi.

Özçelik, 2023 hedeflerinde mevsimlik işçi statüsünün bulunmaması gerektiğini kaydettiği açıklamasında şöyle konuştu: “BBP Rize İl Başkanlığı olarak daima çözüm ve projeden yanayız. Bizler bu aziz millete hizmetkar olmaya geldik. Ajandamızda çözümlerimiz ve projelerimiz var. Göz bebeğimiz ÇAYKUR’un durumu ortada. Yine de bu durumun kendi bünyesiyle çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledik. Yılda üretilen yaklaşık 130 bin ton kuru çay için 1 kg paket maliyetini 1.5 TL daha az maliyetle üretiminden 195 milyon TL gelir elde edilebilir. 4 aylık bir işçinin yaklaşık 40 bin TL maliyeti olduğuna göre yaklaşık 4 ay boyunca 5000 kişi istihdam edilebilir. Bunun yanında yarım kilogramlık çay, poşet çay, hediyelik çay ve daha bir çok kaynak üretilebilir.”

- TYP - özel sektör - ÇAYKUR işbirliği

TYP, özel sektör ve ÇAYKUR işbirliğine gidilmesi gerektiğini savunan Özçelik, “Özel sektörde 4 ay çalışan kardeşlerimizin (4 asgari+4 SSK), TYP (9 asgari+9 SSK) ie birleştirildiğinde toplamda 13 asgari+13 SSK eder. Yıl 12 ay olduğuna göre 1 SSK ve 1 asgari boşa çıkar. Bir aylık işçi maliyeti yaklaşık 10 bin TL ediyor. 9500 kişi ile bu maliyeti hesapladığımızda 95 milyon eder. 4 ay boyunca 2300 kişi istihdam oluşturur. Özel sektör onayı ile kalifiyeli elektrikçi, SSK’da çalışabilecek bilgisayarcı, ÇAYKUR’da çalışacak kazancı, göbekçi, fermantasyoncu, analizci, kıvırmacı gibi bir çok eleman ihtiyacı piyasada bulunan kurumlara gönderilebilir.

- Yıllık Kullanılan Azotlu Gübre Temini ve Poşetlenmesi

Bölgede yıllık üretilen 1.2 milyon ton yaş çay için temin edilen gübrenin ÇAYKUR bünyesinde getirilip paketlenmesi durumunda, 1 sürümde 400 bin ton yaş çay eder. Dönüm başına yaklaşık 600 kg verim olduğuna göre 660 bin dönüm arazi eder. Dönüm başına 80 kg gübre düşünüldüğünde 53 bin ton gübre eder. 25 kg çuval düşünüldüğünde yaklaşık 2 milyon çuval. Çuval başına 20 TL daha az maliyet demek 40 milyon kaynak oluşturulur. Bu da yaklaşık 4 ayda 1000 kişi istihdam eder.

- Aroma, Esans ve Ekstrat Teknolojisini Daha Çok Kullanmalıyız

Çay bitkisinin yüksek katma değer üretecek ürünleri üretmek için stratejik bir fabrika kurmalıyız. Rusya son 10 yolda buğday konusunda üretim bir yana, buğdaydan yüksek katma değerli ürünler yapmaya başladı. Bizde çay bitkimiz için çok daha iyi şeyler düşünmeliyiz.

BBP Rize İl başkanlığı olarak daima milletimiz ve devletimizin yanındayız. Mevsimlik işçilerimizin kadro hakları için mücadele edip, sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. 10 bine yakın mevsimlik işçi kardeşimizin kadro haklarını çözüme kavuşturabiliriz.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —