Tarih: 24.04.2023 14:38

Tremor Hastalığı: Nedenleri ve Tedavisi

Facebook Twitter Linked-in

Baş titremesinin en yaygın nedeni strestir. Özellikle üzüntülü ve yorgun dönemlerinizde başınız siz farkında olmadan titreyebilir. Ancak nadiren de olsa MS hastalığı, Parkinson gibi ciddi nörolojik problemler de başta titreme yapabiliyor. Teşhis ve tedavi için Nöroloji doktoruna gidilmelidir.

BAŞ TİTREMESİ NEDEN OLUR?

Baş titremesi çoğu zaman biz farkında olmadan istemsizce yaptığımız, çevremizin bizi uyarmasıyla ile fark ettiğimiz bir durum. Kafa titremesinin başta psikolojik kökenli olmak üzere pek çok nedeni var. Heyecanlanmak, utanmak gibi duygusal geçişlerin yaşandığı anlarda da kafada titreme görülebiliyor. Baş titremesinin yaygın nedenleri için buyurun devam edelim:

STRES

Kafa titremesinin en yaygın nedeni stres, depresyon ve üzüntü halidir. Stres, duygusal veya fiziksel gerginlik hissi anlamına gelir. Stres, günümüz dünyasında günlük yaşamın adeta bir parçası. İş, okul, evlilik hayatı derken hangimizin stressiz günü geçiyor ki? Stresin bedenimizde kafa titremesi dışında, baş ağrısı, mide bulantısı, kalp çarpıntısı gibi çeşitli belirtileri de oluyor. Stresten uzak durabilmek için bizi üzen, strese sokan olay ve kişilerden uzak durmalı. Baş titremesi stresten kaynaklıysa psikiyatri doktoruna gidip tıbbi yardım almak, doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanmak da bu sorunun geçmesine yardımcı olabilir.

KAN ŞEKERİ DÜŞÜKLÜĞÜ

Hipoglisemi yani düşük kan şekeri seviyesi ellerde, ayaklarda başta titremeye, görme sorunlarına, nöbetlere ve hatta bilinç kaybına bile yol açabiliyor. Başınız titrediğinde kan şekerinizi kontrol ettirmek hastalığın teşhisine yardımcı olabilir.

ÇOK FAZLA KAFEİN KULLANIMI

Kola, çay, kahve ve çikolata gibi kafein oranı yüksek besinlerin sık tüketilmesi sinir sistemini uyarıp baş dahil eller, bacaklar gibi vücudun çeşitli organlarında titreme yapabiliyor. Kafein alımını sınırlamak baş titremenizi önleyebilir.

NÖROLOJİK HASTALIKLAR

Baş titremesi inme, multipl skleroz, travmatik beyin hasarı veya Parkinson hastalığı gibi nörolojik bozukluklar neticesinde de ortaya çıkabiliyor. Nöroloji doktoruna gidip bu hastalıklar için verilen ilaçları düzenli kullanmak derdinize derman olabilir.

HİPERTİROİDİ

Hipertiroidi yani troid bezinin aşırı çalışması, tiroid proteinleri sinir aktivitesini etkiler, çok fazla protein titreme ve diğer semptomlara neden olabilir. Troid hastalığı için ilaçları kullanmak hormonları dengeleyip baş titremesini engelleyebilir.

ALKOL KULLANIMI

Alkolün sağlığa pek çok zararı var. Karaciğeri bozuyor, kilo aldırıyor, hatta ölümcül bir hastalık olan siroza dahi sebep olabiliyor… Alkolün bir diğer olumsuz etkisi de sinir sistemini hiperaktif hale gelmesine neden olarak başta, ellerde titremeye yol açması. Alkolü bırakmak titremenin de geçmesinde etkili olacaktır.

PARKİNSON HASTALIĞI

Baş titremesinin bir diğer yaygın nedeni de Parkinson hastalığı. Parkinson titremesi çeneyi, dudakları, yüzü ve bacakları da etkileyebiliyor. Titreme başlangıçta sadece bir uzuvda veya vücudun sadece bir tarafında görünebilirken hastalık ilerledikçe başka bölgelere de yayılabiliyor. Parkinson hastalarında titreme genellikle stres altında daha da şiddetleniyor. Parkinson ilaçları bu durumu kontrol altına almaya yardımcı olacaktır.

YAŞLANMA

Yaşla birlikte sinirler ve kaslar zayıflar, kişi başını tutmakta zorlanır, bunun sonucunda baş titremesi sorunu ortaya çıkabiliyor. Yaşa bağlı titreme nöroloji doktorunun verdiği ilaçlar ile bir miktar önlenebilir.

İLAÇLARIN YAN ETKİLERİ

Astım ilaçları, amfetaminler, kortizon ilaçları ve bazı psikiyatrik ve nörolojik bozukluklar için kullanılan ilaçlar dahil olmak üzere birçok ilaç yan etki olarak başta titreme yapabiliyor. Kullandığınız ilacın böyle bir yan etkisi varsa doktorunuza danışıp muadili ile değiştirebilirsiniz.

KAFA TİTREMESİ NASIL GEÇER?

Baş titremesi ile sık karşılaşıyorsanız ilk yapılması gereken bu durumun nedenini teşhis etmek olmalı. Bunun için Nöroloji doktoruna gidilmeli, doktor sizden çeşitli testler isteyip sorunun kaynağını belirleyecektir.

Stres, depresyon ve üzüntü başınızda titremeye yol açıyorsa stresle baş etmeye çalışmalısınız. Sizi üzen kişi ve olaylardan uzak durmak, her gün yürüyüş yapmak, hobi edinmek stresten kurtulmaya yardımcı olabilir. Bu sorunu kendiniz aşamazsanız Psikiyatri doktoruna gitmek iyi olur. B12 eksikliği, kansızlık da sinirleri yıpratarak sizi depresyona sürükleyebileceğinden bu tahlilleri mutlaka yaptırmalı, eksiklik varsa takviye vitamin kullanmalı.

Kan şekeri düşmesi, Parkinson, MS hastalığı gibi çeşitli sağlık sorunlarından dolayı başınızda titreme varsa bu hastalıkların tedavi edilmesiyle baş titremeniz de geçecektir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —