Tarih: 26.06.2023 14:08

Dolar ve euro'da yükseliş hızlandı

Facebook Twitter Linked-in

Dolar tatil haftasına 25.36 TL'den giriyor. Euro ise 27,6555 TL'den giriyor. Kurban Bayramı nedeniyle piyasalar bu hafta 1.5 gün işlem görecek. Piyasaların açılmasının ardından dolar ve euro'daki yükseliş hızlandı. Dolar ve Euro'daki yükseliş yüzde 2,50'yi aştı!

Saatler 11:34'ü gösterdiğinde dolar yüzde 2,50 yükselişle 25,80 TL'yi görürken, euro da yüzde 2,50 yükselişle 28,17 TL'yi gördü. 

Bu hafta piyasalar Kurban Bayramı nedeniyle bugün tam gün yarın ise yarım gün açık kalacak. Çarşamba, Perşembe ve Cuma günü ise kapalı. 

Merkez Bankası(TCMB), son dönemin en kritik faiz kararını geçtiğimiz perşembe günü açıkladı. TCMB, politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 15'e çıkardı ve sıkılaştırmanın başladığını ilan etti.

Ancak artış piyasaları tatmin etmedi. Piyasalar politika faizinin yüzde 20 düzeyine çıkarılmasını bekliyordu. Dolar kuru faiz kararından önce 23 TL seviyesinde seyrederken faiz kararı sonrasında 25 TL üstüne çıktı. Euro ise 25 TL seviyelerinden 27 TL'ye çıktı. 

Merkez Bankası, politika faizini önden yüklemeli yapmak yerine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ifadesiyle "büyümeyi öldürmeyecek" şekilde yapmayı tercih etti. Merkez Bankası "TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir." açıklamasını yaptı. 

TCMB, PPK metninde "Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir." açıklamasıyla faiz artışlarının devam edeceği mesajını verdi. 

Bir önceki TCMB Başkanı döneminde dolarizasyonu azaltmak adına çıkarılan "Liralaşma" politikası metinden çıkarıldı. Mehmet Şimşek, öngörülebilir para ve maliye politikasıyla Türk Lirasına güveni yeniden kazandıracaklarını söyledi. Bakan Şimşek "Paramızın istikrarlı ve güvenli olması, dolarizasyon belasından kurtulmak için en etkili çözümdür." dedi.

Para politikasında sadeleşme adımlarından biri TCMB tarafından 24 Haziran gününde atıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle menkul kıymet tesisiyle ilgili bankaların bilançolarındaki TL ağırlığı yükümlülüğü yüzde 60'dan yüzde 57'ye indirildi. Düzenlemeyle yükümlülüğünü yerine getiremeyen bankalara yönelik menkul kıymet tesisi oranı yüzde 10'dan yüzde 5'e indirildi.

Bu hafta piyasaların açık kalacağı 1.5 günde önemli veri bulunmuyor. Ancak önümüzdeki hafta Temmuz ayının ilk haftasında 5 Temmuz'da enflasyon verisi açıklanacak. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —