Tarih: 26.06.2023 17:23

İsveç'in NATO Üyeliği Konusunda Brüksel'de Önemli Toplantı Öncesi Gelişmeler

Facebook Twitter Linked-in

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 11-12 Temmuz'daki NATO zirvesi öncesi İsveç'in NATO üyeliği başvurusunu görüşmek üzere Brüksel'de bir toplantı yapılacağını duyurdu. Jens Stoltenberg, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek NATO zirvesi öncesi Türkiye ve İsveç'in Belçika'nın başkenti Brüksel'de üst düzey bir toplantıda bir araya geleceğini belirtti. Toplantının odak noktasının İsveç'in NATO üyeliği başvurusu olduğu ifade edildi.

Stoltenberg, toplantıyla ilgili bilgi vererek, "Bu toplantı, dışişleri bakanları, istihbarat şefleri ve milli güvenlik danışmanlarını kapsayacak. Amacı, İsveç'in NATO üyeliğini tamamlamak için ilerleme kaydetmektir" dedi.

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından İsveç, 18 Mayıs 2022'de Finlandiya ile birlikte resmen NATO üyeliği için başvuruda bulundu. İsveç'in başvurusu, Macaristan ve Türkiye hariç tüm NATO ülkeleri tarafından kabul edildi.

Son olarak, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu çerçevesinde Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetleri tarafından imzalanan üçlü anlaşma gereği oluşturulan Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısı 14 Haziran'da Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantı sırasında Brüksel'de bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'deki görüşmelerde İsveç'in NATO üyeliği konusunda "ilerleme kaydedildiğini" belirtti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —