Tarih: 17.08.2022 14:18

Rize'de Andon ılıca suyunda çıkan Arsenik nedir, ne demek? Arsenik zararları nelerdir?

Facebook Twitter Linked-in

Rize'de Andon ılıca suyunun arsenik oranı 27 kat fazla çıktı. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından suyun içilmemesi gerektiği hakkında tabela astı. Peki, Arsenik nedir, ne demek? Arsenik zararları nelerdir?

ARSENİK NEDİR, NE DEMEK?

Arsenik, yer kabuğunun doğal bir bileşenidir ve havada, suda ve karada çevreye yaygın bir şekilde dağılmıştır. İnorganik formunda oldukça zehirlidir. Arsenik hemen hemen her yerde bulunur. Kayalar ve toprak yoluyla yeraltı sularına sızabilir ve böcek ilacı, ahşap koruyucuları ve tütünde kullanılır. Ayrıca volkanlar ve madencilik süreçleri ile çevreye salınır.

İnsanlar, kirli su içerek, yiyecek hazırlama ve gıda mahsullerinin sulanmasında, endüstriyel işlemlerde, kontamine yiyecekler Yemek ve tütün içmek için kirli su kullanarak yüksek seviyelerde inorganik arseniğe maruz kalıyorlar. İnorganik arseniğe, özellikle içme suyu ve yiyecek yoluyla uzun süreli maruz kalma, kronik arsenik zehirlenmesine yol açabilir. Deri lezyonları ve cilt kanseri en karakteristik etkilerdir.

Arsenik zararları nelerdir?

İnorganik arsenik, doğrulanmış bir kanserojendir ve küresel olarak içme suyundaki en önemli kimyasal kirletici maddedir. Arsenik ayrıca organik bir biçimde de ortaya çıkabilir. İnorganik arsenik bileşikleri (suda bulunanlar gibi) oldukça toksikken organik arsenik bileşikleri (deniz ürünlerinde bulunanlar gibi) sağlığa daha az zararlıdır. Akut arsenik zehirlenmesinin ani semptomları arasında kusma, karın ağrısı ve ishal bulunur. Bunları ekstremitelerde uyuşma ve karıncalanma, aşırı durumlarda kas krampları ve ölüm izler.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —