Tarih: 24.03.2023 16:48

Bahçesindeki Tırtılları Süpüren Kadın Cehennemi Yaşadı!

Facebook Twitter Linked-in

Kepez ilçesi Zafer Mahallesi’nde yaşayan evli ve 2 çocuk annesi Emine Çelik (35), geçtiğimiz gün evinin bahçesine indiğinde yaklaşık 70-80 tane cam kesesi tırtılı gördü. Evine tekrar çıkıp eline süpürgeyi alan Çelik, tırtılları çöp konteyneri kısmına doğru süpürmeye başladı. 

Süpürme operasyonunu tamamladıktan sonra kollarda, yüzde, gözlerde, baş ve boyunda kaşıntı şikayeti yaşayan Çelik, 15 dakika sonra aynı bölgelerde kabarcık oluşumuyla şaşırttı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi acil servisine başvuran Çelik'in burada yapılan tedavisinin ardından durumu düzelmeye başladı.

“HER ŞEY 15 DAKİKA İÇİNDE OLDU”

Her yıl aynı sıkıntıyı yaşadığını aktaran Emine Çelik, olayı şu sözlerle anlattı:

"Aşağı indiğim zaman 70-80 tane gördüm. Süpürgeyle inip bahçeye indim. Herhalde süpürürken üzerindeki beyaz tüyler uçup üzerime geldi. Yavaş yavaş kızarıklık ve kaşıntı başladı. Her şey 15 dakika içinde oldu. 2-3 saat sonra yüzüm alev topu gibi oldu. Kollarım, göğüs kafesim, saçlarımın içleri ve enseme kadar yayılmaya başladı. Gözlerimin altına vurmaya başlayınca gözlerimi kaybedeceğim sandım. Yüzüme ve gözlerime vurmaya başlayınca hastaneye başvurdum. Hastanede ilaç tedavisi aldım ve hafifledi. Doktor, çam kesesinin tüylerinden olduğunu söyledi. 3 gün önce annem de aynı sorunu yaşadı. İlaçlama yaptım ancak bir çözüm olmadı. İlaçlama firması o keselerin dallardan kesilmesi gerektiğini söyledi. Çünkü keseden önce ilaçlanması gerekiyormuş. Yetkililerden yardım bekliyorum.”

"İNSANLARIN, HAYVANLARIN BUNLARDAN ZARAR GÖRDÜĞÜNÜ BİLİYORUZ"

Çam kese tırtılının bir kelebek türü olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, bu canlı hakkında bilgiler paylaştı. Tırtılların 5 larva evresi geçirdiğini aktaran Çetin, “Gelişme evresini tamamladıktan sonra toprağa inmek için ağaçlardan iniyorlar. Arka arkaya diziliyorlar. Bu onlardaki davranış şekli.

Öndeki birey, diğer bireylere bir işaret feromonu üretiyor ve diğer bireyler de onu takip ediyor. Bu hayvanlar ilk 3 larva evresinde çok alerjik değil. Son büyüme evresinde ise canlının dışındaki tüy yapılar çok alerjik. Özellikler insanların, hayvanların bunlardan zarar gördüğünü biliyoruz” dedi.

Çetin, söz konusu türün ağırlıklı olarak kızılçam ağaçlarında yaşadığını tespit ederek, bu bölgelere yakın insan ve hayvanlarda alerji görmenin mümkün olduğunu kaydetti. Çetin, "Normal şartlarda doğrudan temas etmediğiniz sürece alerji göremezsiniz ama bazen ağaçta çok sayıda yuva olduğu ve ağaç yakınında yaşadığınız zaman alerjiniz olabilir.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —