Tarih: 01.01.2016 00:00

Antrepo Tipleri Nelerdir?

Facebook Twitter Linked-in

Antrepo çeşitleri, genel çerçevede iki kategoriye sahiptir. Bunlar; yalnızca ardiye işletmecisinin kendine ait eşyalarını muhafaza edebildiği 'özel' ve herkes tarafından kullanılan 'genel' olarak iki ana çatı olarak özetlenebilir. Genel antrepolar, iki ve daha fazla şirketin aynı depoyu kullandıkları alana verilen isimdir. Özel antrepolar ise sadece depoyu kiralayan firma veya şahıs tarafından kullanılan alana denir.

Antrepo Tipleri Nelere Göre Farklılaşır?

Antrepolar, kendi içerisinde A ve B tipi olarak ayrışır. Şirketler, ardiyeyi kiralarken işletme ile anlaşma yapabilmektedirler. İçerisine yerleştirilen malların korunmasının sağlanması karşılığında depo, sahibi ile yapılan anlaşmanın çerçevesinde uygun miktarda ardiye ücreti ödenerek tutulur. Bu tutarı belirleyen maddeler ise; malların nitelikleri, hacmi vb. gibi çoğaltılabilir. Kiralanan deponun tür çeşidi de anlaşma fiyatlarını etkileyen unsurlar arasında yer alır.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi antrepo kendi içerisinde 2 ana kapsamda değerlendirilmektedir:

•           A tipi

•           B tipi

A tipi antrepolarda depoya ulaşan malların stok kayıtlarını ardiye işletmecisi kayıt altına alır ve bu ürünler ilgili depoya yerleştirilir. Yerleştirilmesi sağlanan mallarda bir eksiklik söz konusu olduğu sırada ise eksik malların gümrük vergileri aynı ardiyenin işletmecisi ödemek zorundadır.

B tipi antrepolarda ise A tipi antrepolardan farklı olarak mal sahibi ürünlerin sorumluluğuna sahiptir. İşletmecinin sorumluluğu deponun kiralanması ile sınırlıdır. Ardiyeye girişi yapılan ürünlerin durumu ve miktarı gibi sorumluluklar bu ürünlerin sahibine aittir. B tipi depolarda, girişi yapılan ürünlerin stok kaydı tutulmamaktadır. Depoya ulaşan ürünlerin kendilerine ait bilgileri ve stok kayıtları önceden paylaşılmış olan belgelere ve beyannameye göre düzenlenerek işleme alınır.

Özel  antrepo ise bu tür içerisinde 3 farklı grup barındırır:

•           C tipi

•           D tipi

•           E tipi

C tipi antrepolarda, antreponun içerisine yerleştirilmiş olan ürünlerin sahibi ile işletmecisiinin aynı şirkete bağlı olmaları gerekir. Bu malların sorumluluğu yine aynı şahısa veya şirket aittir.

D tipi antrepolarda ise mal sahibinin ve depo işletmecisinin aynı şirkete veya aynı şahısa ait olması gerekmektedir. D tipi ardiyelerde Gümrük Kanunun 104. maddesinin 3. fıkrası uygulanır. Bu tür ardiyelerde, girişi yapılan ürünlerin yerleştirilme tarihlerine göre ödenmesi gereken vergiler hesaplanır.

 E tipi antrepolarda bulunan malların sorumluluğu ise antrepo işletmecisindedir. İşletmecinin haberi olmadan bu antrepolarda gümrüklü olsun veya olmasın, mallar yerleştirilemez veya içerisinden çıkartılamaz.

Sektör içerisinde uzun yıllar deneyim kazanmış SerTrans Logistics ile siz de antrepo hizmetini güvenilir ellerden şahsınıza veya şirketinize sağlayabilirsiniz. Sertrans Lojistik ile iletişime geçerek, dilediğiniz tipte depolama hizmetine güvenilir yollarla sahip olabilir, mallarınızı ve lojistik süreçlerinizi güvence altında tutabilirsiniz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —