Tarih: 24.04.2023 15:54

APTT Kan Testi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Facebook Twitter Linked-in

Vücutta, ciltte kanama meydana geldiğinde kandaki pıhtılaşma faktörleri olarak bilinen proteinler, kanamayı durdurmak için kan pıhtısı oluşturmaya başlar. Kanda yeterli pıhtılaşma faktörü olmadığında, kan pıhtıları düzgün şekilde oluşmaz. Bu durum aşırı kanamalara neden olabilir. Ayrıca pıhtılaşma faktörlerinin düzgün çalışmaması, kan damarlarında olmaması gereken zamanda pıhtı oluşmasına da yol açabilir. APTT testi kanınızın pıhtılaşması için geçen süreyi ölçer. Kan testinde APTT değerinin 45 saniyenin üzerinde olmasına APTT yüksekliği adı verilir.

APTT KAN TESTİ NORMAL DEĞERİ NEDİR?

APTT normal değeri yani referans aralığı 25-38 saniyedir. Bu miktar laboratuvardan laboratuvara çok az miktarda değişebilmektedir. APTT kan testi PTT kan testi ile birlikte istenebilir. PTT’nin normal değer aralığı 60 – 70 saniyedir.

APTT YÜKSEKLİĞİ NEDEN OLUR?

APTT Testi, kanın pıhtı oluşturma yeteneğini değerlendirmek için yapılır. Hastada kanama bozukluğu varsa, APTT testi kanama sorunlarını teşhis edebilir veya ekarte edebilir. APTT yüksekliği, kanınızın düzgün bir şekilde pıhtılaşmadığı anlamına gelir. Bunun nedeni, von Willebrands, Hemofili vb. hastalıklara veya karaciğer sirozu, K vitamini eksikliği gibi kronik hastalıklara veya APS (Antifosfolipid antikor sendromu) gibi otoimmün bozukluklara neden olan herhangi bir pıhtılaşma faktörünün eksikliği olabilir. APTT kan testinde yükseklik yani APTT yüksekliğinin en sık karşılaşılan nedenleri şöyle:

APTT YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

APTT YÜKSEKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

APTT yüksekliğinin tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre değişir. Örneğin K vitamini eksikliği varsa K vitamini içeren besinler bol tüketmeli ve bu vitamin takviyesi alınmalı. Lösemi söz konusuysa kemoterapi ve radyoterapi gerekebilir.

APTT KAN TESTİ NEDEN YAPILIR?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —