Tarih: 24.04.2023 14:11

eGFR Nedir ve Böbrek Sağlığı İçin Neden Önemlidir?

Facebook Twitter Linked-in

Böbreklerin önemli görevlerinden biri de idrar üretmek için kandaki atıkları ve fazla suyu filtrelemektir, böbreklerimiz her gün 200 litre kanı süzerek zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırıyor. Glomerüler Filtrasyon Hızı (GFR), böbreklerdeki glomerül adı verilen küçük filtreler tarafından her dakika filtre edilen kan miktarı demektir. GFR normal değeri 90-140 ml/dk’dir. Yaşlı insanlarda GFR’nin bir miktar düşük olması normal kabul edilir çünkü GFR yaş ile birlikte azalmaktadır.

EGFR NE DEMEKTİR?

EGFR, böbreklerinizin dakikada ne kadar kan süzdüğünü ölçen ve glomerüler filtrasyon hızı (GFR) olarak da bilinen bir kan testidir.

EGFR NORMAL DEĞERİ VE DÜŞÜK DEĞERİ NASILDIR?

Rochester Üniversitesi Medikal Merkezi GFR için normal aralığın yaşa, kiloya ve kas kütlesine bağlı olarak değiştiğini, çoğu sağlıklı insanda normal GFR seviyesinin 90 ve üstü olduğunu bildiriyor.

GFR normal değeri 90-140 ml/dk’dir. eGFR düşük seviye olması şu anlama geliyor:

EGFR DÜŞÜKLÜĞÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

GFR seviyesi normalin biraz altında olduğunda herhangi bir belirti görülmezken, çok fazla düşmesi ile aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

EGFR DÜŞÜKLÜĞÜ NEDEN OLUR?

UPMC (University of Pittsburgh Medical Center) GFR düşüklüğünün  böbreklerinizin kanınızı olması gerektiği gibi filtrelemediği demek olduğunu, 60'ın altında bir GFR'nin, böbrek hastalığınız olabileceğini anlamına geldiğine dikkat çekiyor. EGFR düşüklüğünün ana nedeni böbrek fonksiyonlarında azalmadır. Böbrek fonksiyonu düştüğünde, atık ürünler kanda birikebilir ve "üremi" olarak bilinen bir sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Aşağıdaki nedenler de EGFR seviyesini düşürebilir:

EGFR DÜŞÜKLÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

eGFR düşüklüğünün tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre değişiyor. Örneğin altta yatan  tiroid hastalığı, romatizmal hastalık veya tansiyon gibi hastalıklar tedavi edildiğinde otomatik olarak Egfr seviyesi normale dönecektir.

Böbrek fonksiyonundaki bozulmayı engellemeye yardımcı olabilecek ilaçlar olan ACE (anjiyotensin dönüştürücü enzim) inhibitörleri veya ARB'ler (anjiyotensin reseptör blokerleri) adı verilen bir ilaç grubu ve SGLT2 (sodyum-glikoz kotransporter 2) inhibitörleri olarak adlandırılan başka bir ilaç grubu da tedavide kullanılabilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —