Tarih: 26.10.2023 16:07

Kredi kartından alışveriş yapmayı düşünenler bir daha düşünsün! Faiz kararı sonrası kredi kartı kullanmak hayal olabilir!

Facebook Twitter Linked-in

Özellikle de son dönemlerde Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmeler büyük küçük milyonlarca vatandaşın kredi kartı kullanımının daha da artmasına neden olurken özellikle de alışveriş sırasında vatandaşların pek çoğu kredi nakit para yerine kredi kartı kullanmayı tercih ediyor.

Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan faiz kararı milyonlarca vatandaş tarafından takip edilirken Merkez Bankası bu ay ile birlikte beşinci kez faiz arttırımı kararı aldı. Merkez faizi yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltirken bu kararın kredi kartı kullanımına nasıl bir yansıması olacağı merak edildi.

Özellikle de son dönemlerde Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmeler büyük küçük milyonlarca vatandaşın kredi kartı kullanımının daha da artmasına neden olurken özellikle de alışveriş sırasında vatandaşların pek çoğu kredi nakit para yerine kredi kartı kullanmayı tercih ediyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz kararları bankaların faiz oranlarını yakından etkilerken bugün Merkez Bankası Ekim ayı faiz kararının yüzde 30'dan yüzde 35'e çıkarılmasının kredi kartı faiz oranlarını nasıl etkileyeceği merak konusu oldu.

MERKEZ BANKASI KARARI KREDİ KARTI FAİZLERİNİ NASIL ETKİLEDİ?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) son toplantısında, politika faizini yüzde 30’dan yüzde 35’e çıkarma kararı alındı. Merkez Bankası'nın bu kararının ardından kredi kartı ve ticari kredi faiz tavanları da yükseldi. Ekonomist Hayri Kozanoğlu, TCMB’nin enflasyon ve ekonomik durgunluk arasında bir denge arayışında olduğunu belirtti.

Kredi kartı faizlerinin cep yakacağını vurgulayan Kozanoğlu, “500 puanlık artışla tercihini ekonomide durgunluktan yana yaptı. Özellikle kredi kartı ve bireysel kredi faizleri can yakacak” dedi. Kredi kartı gecikme faizi aylık bazda yüzde 3,71’e (yıllık bileşik yüzde 55,9), nakit çekim faizi ise aylıkta yüzde 4,47’ye (yıllıkta yüzde 70,3) çıktı. Kart üye işyeri komisyonu da aylık yüzde 3,61’e (yıllık bileşik yüzde 54) yükseldi.

Ticari kredi faizlerinde de üst limit yüzde 83’e yükselirken İhracat ve yatırım kredileri için de sınır yüzde 64,5’e çıktı. Ayrıca, 70 bin TL üzeri ihtiyaç kredilerinde de faiz üst sınırı yüzde 92,2’ye yükseldi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —