Tarih: 25.06.2023 12:30

TCMB Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapıldı

Facebook Twitter Linked-in

TCMB, Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ'de değişiklik yapılmasına dair bir tebliği Resmi Gazete'de yayımladı. Bu yeni tebliğ kapsamında, sadeleştirme politikasının bir parçası olarak menkul kıymet tesis oranı yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmüştür.

Tebliğe göre, menkul kıymet tesis oranı, gerçek ve tüzel kişiler için hesaplanan paylardan daha düşük olan bankalar için yüzde 57'nin altında kalanlara 7 puan artırım yapılırken, yüzde 70 ve üzerinde olan bankalara ise 2 puan indirim uygulanacak.

Ayrıca, tebliğe eklenen "Bankaların dönüşüm oranına göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulama" başlıklı bölümde şu hükümler yer almaktadır:

"29 Eylül 2023 (dahil) hesaplama tarihine kadar, mevduat ve katılım bankaları tarafından, Merkez Bankası tarafından belirlenen usul ve esaslara göre hesaplanacak olan yabancı para mevduat/katılım fonundan Türk lirası mevduat/katılma hesabına dönüşüm oranı yüzde 10'un altında olan bankalar, eksik kalan tutarın iki katı tutarında menkul kıymet bloke edeceklerdir. Menkul kıymetlerin bloke edilme süresi, hesaplama tarihini takip eden ayın son cuma gününden başlayacak ve tesisin başladığı ayın son cuma gününden bir önceki gün sona erecektir. Bu madde hükümleri, yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu büyüklüğü Merkez Bankası tarafından belirlenen tutarın altında olan bankalara uygulanmayacaktır."

Ayrıca, TCMB'nin internet sitesinde yer alan açıklamada da, "Para Politikası Kurulu'nun 22 Haziran 2023 tarihli kararına göre, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçevenin etki analizlerine dayanarak ve kademeli bir şekilde sadeleştirileceği" ifade edilmektedir. Bu doğrultuda, menkul kıymet tesisi uygulamasının sadeleştirilmesiyle piyasa mekanizmalarının işlevselliğinin artırılacağı ve makro finansal istikrarın güçlendirileceği vurgulanmaktadır. Sadeleştirme sürecinin, Para Politikası Kurulu'nun belirlediği ilkeler doğrultusunda kademeli bir şekilde gerçekleştirileceği de bildirilmektedir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —