Tarih: 27.06.2023 15:41

TÜRK-İŞ Açıkladı: Haziran 2023'te Açlık ve Yoksulluk Sınırları

Facebook Twitter Linked-in

TÜRK-İŞ, Haziran 2023 tarihinde yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın sonuçlarını açıkladı. Araştırma, çalışanların yaşam koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerinin fiyat değişikliklerinin aile bütçelerine etkisini belirlemek amacıyla her ay düzenleniyor. Haziran ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi için gereken gıda harcaması tutarı olan "açlık sınırı" 10.373 Türk Lirası olarak hesaplandı.

Araştırmaya göre, gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer zorunlu harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" ise 33.789 Türk Lirası olarak belirlendi.

Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık 13.471 Türk Lirası olarak tespit edildi.

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda harcamaları ise bir önceki aya göre yüzde 0,10 arttı.

Araştırmaya göre, süt fiyatı bir önceki aya göre değişmezken, peynir fiyatları yüzde 4 düştü, yoğurt fiyatları ise yüzde 5 arttı. Dana kıyma kilogram başına ortalama 300 lira, kuşbaşı ise ortalama 335 liradan satıldı. Kuzu ve balık fiyatları hafif bir düşüş gösterirken, tavuk fiyatı yüzde 12 azaldı.

Yumurta fiyatı Haziran ayında yüzde 3 artarak ortalama 3 liraya yükseldi. Kuru fasulye kısıtlı düzeyde düşerken, yeşil ve kırmızı mercimek yüzde 7 oranında ucuzladı.

Nohut fiyatı yüzde 9, yağlı tohumlar ise yüzde 6 arttı. Pirinç yüzde 5, bulgur ve irmik yüzde 3 oranında zamlanırken, ekmek ve makarna fiyatlarında değişiklik olmadı.

Patates, soğan, domates, patlıcan, fasulye ve havuç fiyatları geriledi. Bu ayın en fazla zamlanan ürünü ise yüzde 87 artışla kıvırcık marul oldu ve ortalama 25 liradan satıldı.

Son bir ayda ayçiçeği yağı fiyatı ortalama yüzde 3 düşerken, tereyağı fiyatı hafif bir düşüş gösterdi. Margarin fiyatları hafifçe artarken, zeytinyağı fiyatı yüzde 4 yükseldi.

Çay fiyatları yüzde 31, tuz fiyatları yüzde 30, siyah zeytin fiyatları yüzde 7, baharatlar yüzde 4 ve yeşil zeytin ile reçel fiyatları yüzde 3 oranında arttı. Şeker ve pekmezde sınırlı düzeyde fiyat artışı yaşandı. Salça fiyatları yüzde 3 düştü.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —