Tarih: 17.08.2023 21:46

Emeklilik sistemi değişiyor! Aylık 1.430 TL devlet desteği ile yeni prim şartı geliyor!

Facebook Twitter Linked-in

Yeni bir emeklilik reformu yapılacağı açıklanırken ev hanımlarına hem destek verilecek hem de erken yaşlarda emekli olmaları sağlanacak.

Türkiye’de uygulanan emeklilik sistemi sık sık tartışma konusu olabiliyor. Çalışanlar emeklilik yaşının yüksek olduğundan şikayet ederlerken prim şartlarının da ağır olduğunu dile getiriyorlar. Bu konuda kısa bir süre önce EYT’lilerle sınırlı kalacak şekilde yasal düzenleme yapılmış ve onların emekli olmaları sağlanmıştı. Ancak EYT’lilerin toplam sayısı 5 milyonu bulmazken sayısı 30 milyonu aşan çalışanlar emeklilik reformu talep ediyorlar. Yeni bir emeklilik reformu için düğmeye basıldığı bildirildi.

 

YENİ EMEKLİLİK REFORMU GELİYOR!

Çalışanların daha kolay bir şekilde emekli olabilmeleri için yeni bir emeklilik reformu üzerinde Çalışma Bakanlığını çalışma yaptığı biliniyor. Ekim ayında TBMM’nin açılması ile beraber bu reform gündeme ge3lecek ve yerel seçimlerde de AK Parti’nin en önemli kozu bu reform olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği talimat ile beraber Çalışma Bakanlığı hazırlıklarını sürdürürken bazı detayların da belli olduğu belirtildi.

BAĞKUR’A ERKEN EMEKLİLİK PİYANGOSU VURACAK!

Yeni emeklilik reformunun piyango şeklinde vuracağı çalışanlar Bağkur’lular olacak. Bağkur’lular 9000 prim günü şartı ile şu anda emekli olma imkanı bulabiliyorlar ve bu şart da çok uzun olarak görülüyor. Yapılan itirazlar ise esnafların 9000 prim günü emekli olabilirken yanlarında çalıştırdıkları SSK’lıların 7200 prim günü ile emeklilik hakkı elde etmeleri gösteriliyor. Bu itiraza hak verilirken Bağkur’lular için de emeklilik prim şartı 9000 günden 7200 güne düşürülecek.

EV HANIMLARI EMEKLİ MAAŞI ALACAK!

Yeni emeklilik reformundan en çok yararlanacak olan vatandaş gruplarından birisi de ev hanımları olacak. Ev hanımlarına emeklilik hakkı verilmesi için çalışmalarda artık sona yaklaşıldı. Ev hanımlarının ailelerine fedakarca hizmet etmeleri, çocuklarını büyütmeleri devlet tarafından uzun yıllar sonra takdir edilecek. Bir anlamda ödül olarak fedakar ev hanımlarına emeklilik hakkı tanınacak. Bunun esasları belirlenecek ve ev hanımlarına emekli olup emekli maaşına bağlanabilmeleri için çok önemli destekler verilecek.

 

Ev hanımlarının emeklilik yaşları belirlenirken özel bir uygulama yapılacak. Öncelikle ev hanımları isteğe bağlı sigorta primi yatıracakları için Bağkur’lu sayılacaklar ve emekli olabilmeleri için 7200 prim günü şartını tabi olacaklar. Ancak ev hanımlarının çocuk sayısına göre tıpkı doğum borçlanması yapmış gibi prim şartında indirimler uygulanacak. Böylece 5400 prim günü şartı ile emekli olmak ev hanımları için mümkün olabilecek.


DEVLET AYLIK DESTEK VERECEK!

Ev hanımlarının sigortalı olabilmeleri için dışarıdan isteğe bağlı sigortalılık primi ödemeleri gerekecek. Bu primler için de devlet desteği sağlanacak. Şu anda isteğe bağlı sigorta priminin aylık en düşük ödeme tutarı 4.292 TL olarak uygulanıyor. Ev hanımları yapılacak yasal düzenlemenin ardından SGK’ya isteğe bağlı sigorta primi olarak 4.292 TL ödeme yapmayacaklar. Bu ödemenin üçte birini devlet üstlenecek. Ev hanımları için devlet her ay SGK’ya 1.430 TL ödeme yapacak. Ev hanımları sadece üçte ikilik kısmı ödeyerek emekli olabilecekler.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —