Tarih: 29.06.2023 00:35

Zevk Suyu Nedir, Nasıl Gelir?

Facebook Twitter Linked-in

Zevk suyu cinsel uyarımın gerçekleşmesiyle birlikte vücut tarafından orgazm öncesi salgılanan bir sıvıdır. Kontrol edilmesi mümkün olmayan bu bedensel işlev mastürbasyon veya seks sırasında boşalmadan hemen önce gerçekleşir. Cinsel birlikteliği kolaylaştırmaya yardımcı olan zevk suyu, kadın ve erkekte farklı şekillerde gelir.

Zevk Suyu Nedir?

Zevk suyu erkeklerde ve kadınlarda boşalma öncesi istemsiz olarak salgılanan bir çeşit vücut sıvısıdır. Erkeklerde penisten dışarı atılan zevk suyu kadınlarda ise vajinanın içinde kalarak kayganlaştırıcı etki gösterir.

Cinsel uyarılmayla birlikte tetiklenen zevk suyu salınımı erkeklerde çeşitli fonksiyonlara sahiptir. Erkekte zevk suyunun birincil amacı testislerde üretilen spermin yolculuğunu olabildiğince pürüzsüz hale getirmek için üretrayı yağlamaktır. Üretrada biriken idrar kalıntılarını ve bakterileri temizlemeye yardımcı olan bu sıvı pH dengeleyici göreve de sahiptir.

Zevk Suyu Nasıl Gelir?

Seks öncesi veya sırasında penisten sızan zevk suyu normal boşalmadan farklı olarak irade kontrolünün dışında gerçekleşir. Cinsel dürtülerin harekete geçmesiyle salgılanan bu sıvı erkeklerde penis tabanında yer alan Cowper bezleri tarafından üretilir. Kadında zevk suyu üretiminden ise vajina duvarlarında yer alan Bartolin bezleri sorumludur.

Kadınlarda Zevk Suyu Nasıl Gelir?

Kadınlarda zevk suyu salgılanma süreci erkeklerle kıyaslandığında benzer ve farklı özellikler gösterir. Vajinal açıklığın her iki yanında bulunan Bartolin bezleri tarafından salgılanan zevk sıvısı cinsel ilişkiyi kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir. Cinsel dürtüler devreye girdiğinde çalışmaya başlayan Bartolin bezleri zevk suyu olarak adlandırılan alkali bir mukus salgılayarak penetrasyon için kaygan bir ortam oluşturur. Şehvetli dokunuşlar, öpüşme ve diğer ön sevişme eylemleri kadın zevk suyu sıvısının salgılanmasını tetikler.

Erkeklerde Zevk Suyu Nasıl Gelir?

Erkeklerde zevk suyu cinsel uyarılmanın başlamasıyla birlikte orgazm öncesinde erkek üreme sistemi tarafından üretilir. Semene benzer şekilde üretradan çıkan zevk suyu penis ucundan salınarak üretrayı doruk noktasına hazırlar. Kişinin isteği dışında vücuttan atılan bu sıvı, seks sırasında doğal bir kayganlaştırıcı görevi görür.

Zevk suyunun salgılanması boşalmayla aynı fizyolojik etkileri göstermediği için çoğunlukla fark edilmez. Bu sebeple yalnızca yatakta değil cinsel dürtülerin harekete geçtiği herhangi bir mekân veya zamanda zevk suyu salgılanması görülebilir.

Zevk Suyu Nasıldır?

Cinsel uyarılma sırasında penis üretrasından salgılanan zevk suyu berrak, renksiz ve viskoz bir sıvıdır. Bileşim olarak semene benzer, ancak aralarında bazı farklılıklar vardır.

Kayganlaştırıcı ve asit nötrleştirici bir işleve sahip olan zevk suyuyla ilgili merak edilen konulardan bir diğeri de sperm içerip içermediğidir. 2016’da Journal of Medical Association of Thailand’da yapılan bir çalışmada, erkek katılımcıların yaklaşık %17’sinin zevk suyunda hareketli sperm gözlenmiştir. [1]

Journal of Assisted Reproduction and Genetics’te yayınlanan 2003 tarihli başka bir araştırmada ise 12 farklı erkekten alınan boşalma öncesi sıvı örneklerinde sperm varlığına rastlanmamıştır. [2] Bu bulgular önemli olsa da çalışmanın örneklem boyutu sınırlı olduğundan zevk suyunun kesin olarak sperm içermediğini belirtmek mümkün değildir. Bu sebeple istenmeyen gebeliklerden ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için seks sırasında mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.

Zevk Suyu Rengi Nasıldır?

Erkeklerde Cowper bezleri tarafından üretilen zevk suyu berrak ve renksiz bir yapıya sahiptir. Sümüksü bir özellik gösteren bu sıvı çoğu erkekte bir çay kaşığı miktarında salgılanır; ancak bazı erkekler çok daha fazlasına sahip olabilir. Zevk suyu ve orgazmla birlikte salgılanan semen arasında renk bakımından belirgin farklar vardır. Zevk suyu rengi açık ve berrak bir nitelik gösterirken döl sıvısı ise beyaz, bulanık ve yapışkan bir özelliğe sahiptir.

Zevk Suyu Kokusu Nasıldır?

Cinsel uyarılmayla birlikte salgılanan zevk suyu genellikle kokusuzdur. Zevk suyu akışkanlığından dolayı meniyle karıştırıldığı için kokuları ayırt edici bir özelliktir.

Penisten boşalan meni asidik içeriklere sahip hafif alkali bir özellik gösterir. Sitrik asit ve kalsiyum gibi kimyasalların birleşiminden oluştuğu için amonyağa benzer güçlü bir kokuya sahip olduğu söylenebilir. Ayrıca semen içindeki magnezyum ve kalsiyum bileşenleri hafif metalik ve tuzlu bir koku da verebilir.

Kaynaklar

1- Ekachai Kovavisarach - Presence of Sperm in Pre-Ejaculatory Fluid of Healthy Males, 2016
2- Zvi Zukerman - Does preejaculatory penile secretion originating from Cowper's gland contain sperm?, 2003

● Very Well Health - What Is Precum?

● International Society for Sexual Medicine - What is pre-ejaculate or precum?

● International Planned Parenthood Federation - What is pre-ejaculatory fluid (also known as pre-cum), and can it cause pregnancy?

● Medical News Today - What does semen smell like and why?

● Healthline - Can You Get Pregnant from Pre-Cum? What to Expect




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —