Tarih: 21.05.2023 14:10

Tek evi olan tapu sahipleri 10 gün içinde başvuru yapana 3.973 TL para iadesi imkanı doğdu size de yatabilir

Facebook Twitter Linked-in

Tek evi olan tapu sahipleri 10 gün içinde başvuru yapana 3.973 TL para iadesi imkanı doğdu size de yatabilir - 2023 yılına ilişkin emlak vergisi ödemleri tüm hızı ile devam ederken Türkiye sınırları içerisinde konut, işyeri, arsa, tarla, dükkan, yazlık, tarla, arazi ve depo gibi taşınmaz mal sahiplerinin ödemeleri için geri sayım başladı. 

Emlak vergisi birinci taksit son ödeme tarihi 2023 için yapılan açıklamada son ödeme tarihi 31 Mayıs 2023 olarak ilan edilirken bu tarihe kadar ödeme yapmayan kişilere emlak vergisi gecikme cezası uygulanmaya başlanacak. Tek evi olanlara ise müjdeli haber geldi. Belirlenen listede yer alan kişilere emlak vergisi muafiyeti hakkı verilirken aynı zamanda bu kişiler geriye dönük 5 senelik emlak vergisi para iadesi de alabilecekler. İşte sıfır oranlı emlak vergisi şartları ve para iadesi imkanı! 

SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ NEDİR, KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ?

Tüm vergilendirme işlemlerinde olduğu gibi emlak vergisinde de belirli kişilere muafiyet hakkı tanınmakta olup emlak vergisi ödeme yükümlülüğü olmayan kişilere sıfır oranlı emlak vergisi tahakkuk ettirilir. Yani bu kişiler tapu sahibi olmalarına rağmen vergi ödemez. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan düzenleme ile sahibi olduğu evin tek evi olması, 180 m2 büyüklüğü aşmaması, emekliler için emekli maaşı dışında diğer kişiler için ise hiçbir geliri olmaması şartları ile:

Emekliler, 

Ev hanımları, 

Şehidin dul eşi ile yetimleri

İşi olmayan kişiler, 

Gaziler emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanmaktadır. 

KDK'DAN EMSAL KARAR! EMLAK VERGİSİ GERİYE DÖNÜK 5 SENELİK PARA İADESİ NASIL ALINIR?

Kamu Denetçiliği Kurumu KDK tarafından yapılan açıklamada "2018 yılı itibariyle bir işte çalışmadığı, tek meskeni bulunduğu, bu sebeple muafiyetten yararlanması gerektiği, konu hakkında İdareye başvuruda bulunulduğu, 2022 yılı itibariyle muafiyet şartlarından faydalandırıldığı, ancak geçmişe yönelik ödemelerin iadesinin yapılmadığı ifade ve iddia edilerek 2019- 2020-2021 yıllarına ait emlak vergisi tutarlarının terkin edilmesi talep edilmektedir" denilerek yapılan başvuru değerlendirildi. 

Açıklanan kararda "Düzeltme zamanaşımı süresi göz önünde bulundurulmak suretiyle başvurandan geçmişe yönelik (3 yıl) tahakkuk edilen emlak vergilerinin terkin edilmesi ile ilgili olarak makul sürede yeni bir işlem tesisi hususunda SİNCAN BELEDİYE BAŞKANLIĞINA TAVSİYEDE BULUNULMASINA, Kararın BAŞVURANA ve SİNCAN BELEDİYE BAŞKANLIĞINA tebliğine, 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun 20’nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, idare tarafından bu karar üzerine tesis edilecek işlemin otuz gün içinde Kurumumuza bildirilmesinin zorunlu olduğuna, Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi" denilerek geriye dönük 3 senelik para iadesi kararı çıktı. Zamanaşımı 5 sene olarak belirlenirken söz konusu başvuru sahibi 3 sene ödeme yaptığı için 3 senelik para iadesini alacak. 

EMLAK VERGİSİ PARA İADESİ NEREDEN, NASIL ALINIR?

Emsal karar örnek gösterilerek ev hanımı, emekli, işsiz, engelli ya da şehit eşi olan kişiler ödeme yaptıkları belediyeye başvuru yaparak para iadesi alabilecekler. Başvurular emlak vergisi muafiyeti dilekçesi ile yapılacak ve hem geriye dönük en fazla 5 seneye kadar para iadesi alacaklar. Aynı zamanda emlak vergisi ödemekten muaf tutulacaklar ve para ödemesi yapmayacaklar. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —