Tarih: 10.06.2023 16:07

Taurin: Hayvanlarda Ömrü Uzatan Bir Besin Maddesi

Facebook Twitter Linked-in

Son araştırmalar, hayvansal gıdalarda bulunan bir besin maddesi olan taurinin farelerin ömrünü %10 ila %12 oranında uzatabildiğini göstermektedir. Taurin, bağışıklık sistemini iyileştirirken kemik erimesini azaltma, diyabet ve obeziteye karşı koruma sağlama gibi faydaları da bulunmaktadır. İnsanlar yaşlandıkça, çeşitli hastalıklarla karşılaşma riski artar ve bunun bir sebebi vücuttaki yararlı maddelerin yaş ilerledikçe azalmasıdır. Taurin de bu maddelerden biridir ve et, balık gibi hayvansal gıdalarda ve insan vücudunda bulunur. Ancak doğumdan itibaren taurin miktarı zamanla azalmaya başlar ve 60 yaşında bir kişinin vücudundaki taurin miktarı, yeni doğmuş bir bebeğin sadece üçte biridir.

Yapılan çalışmalarda, taurinin vücutta yoğun olarak bulunmasının bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasını sağladığı gösterilmiştir. Ayrıca taurin eksikliği, osteoporoz (kemik erimesi) ve hatta körlük gibi çeşitli hastalıklara neden olabilir. Yeni yapılan bir araştırma ise taurinin farelerin ömrünü uzatabildiğini ortaya koymuştur. Bu araştırmada 14 aylık fareler kullanılmış ve taurin içeren haplar verilmiştir. Taurin takviyesi yapılan farelerin erkeklerinin %10, dişilerinin ise %12 daha uzun yaşadığı görülmüştür. Bu süre, insanlarda yaklaşık olarak 7 ila 8 yıla denk gelmektedir. Ayrıca taurin takviyesi yapılan fareler daha güçlü kemiklere ve kaslara, daha az depresyon seviyesine ve diyabetle ilişkili daha az insülin direncine sahip olmuşlardır.

Taurin takviyesi aynı zamanda solucanlarda da denendiğinde yaşam süresinde %23'e varan bir artış kaydedilmiştir. 15 yaşındaki maymunlara ise 6 ay boyunca taurin takviyesi yapılmış ve bu süre boyunca maymunların kemik yapılarında ve bağışıklık sistemlerinde gözle görülür iyileşmeler saptanmıştır.

Taurin, deney yapılan hayvanlarda bağışıklık hücrelerine zarar veren maddeleri salan hücrelerin birikmesini engellemekte ve hücrelerin yaşlanmasını geciktirmektedir. Ayrıca taurin, akciğer fibrozuna veya telomeraz eksikliğine karşı koruma sağlamakta, DNA hasarını azaltmakta ve vücut iltihabını hafifletmektedir. Tüm bu etkiler vücut direncini artırarak ömrü uzatmaktadır.

Ancak, taurin takviyesinin insanlarda da aynı şekilde işe yarayıp yaramadığını görmek için daha fazla deney yapılması gerekmektedir. Şu anda sadece 60 yaş üstü yaklaşık 12 bin insandan elde edilen veriler üzerinde çalışılmıştır. Taurin seviyesi yüksek olan insanların daha sağlıklı olduğu ve daha az hipertansiyon ve diyabet sorunu yaşadığı gözlemlenmiştir. Ancak, taurin takviyelerinin insanlar üzerinde kullanılması için plasebo kontrollü daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Bu tür klinik deneylerin tamamlanması yaklaşık olarak üç ila dört yıl sürebilir.

Almanya'daki Münih Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Henning Wackerhage ise taurin takviyesi yerine taurin içeren besinlerle dengeli bir diyetin tercih edilmesinin daha doğru olduğunu belirtmektedir. Uzun, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için sağlıklı bir diyetin ve düzenli egzersizin önemli olduğunu vurgulamaktadır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —