Tarih: 26.06.2023 13:19

Türkiye'de Obezite Sorunu: Veriler ve Uzman Önerileri

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye'nin obezite sorunu, Dünya Obezite Atlası 2023 verilerine göre, gelecek yıllarda büyük bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. 2035 yılına kadar Türkiye'nin nüfusunun yüzde 55'i, yani yarısından fazlası obezite ile mücadele etmek zorunda kalacak. Bu durum sadece yetişkinleri etkilemiyor, aynı zamanda 3 milyona yakın çocuğu da tehdit ediyor. Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü'nün 2022 verilerine göre Avrupa ülkeleri arasında obezitenin en yaygın olduğu ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Obezite sorunu 20 yaş üzeri kişilerde yüzde 32 oranında yaşanırken, kadınların yüzde 23,6'sı obez ve yüzde 30,9'u obez öncesi, erkeklerin ise yüzde 16,8'i obez ve yüzde 40,4'ü obez öncesi olarak belirlendi.

Uzmanlara göre obezitenin öncelikli nedenleri arasında nişasta bazlı şeker, trans yağ ve aşırı karbonhidrat tüketimindeki artış yer alıyor. Ayrıca enerji alımı ve harcaması arasındaki dengenin bozulması da obeziteye neden olan faktörler arasında yer alıyor. Fazla kalori alımı, düşük fiziksel aktivite, genetik faktörler, stresli yaşam, hormonal nedenler ve yeme bozuklukları obezite riskini artırabiliyor.

Bloom Diyetisyen Ece Geçili, obeziteye karşı alınabilecek önlemleri sağlıklı beslenmeye teşvik etmek, fiziksel aktiviteye teşvik etmek ve düzenli sağlık taramaları olarak sıralıyor. Özellikle çocukluk döneminden itibaren sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin teşvik edilmesi önemli bir rol oynuyor. Okul çağındaki çocukların üçte biri ya fazla kilolu ya da obez olarak değerlendiriliyor.

Obeziteyle mücadele ederken, bilinçsiz ve aşırı egzersiz yapmanın da riskli olduğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, özellikle yüksek sıcaklık görülen zamanlarda aşırı su kaybına neden olabileceğini vurguluyor. Kontrolsüz sıvı kaybı sonrası kontrolsüz su tüketiminin ise vücutta aşırı sıvı yüklemesine ve akciğer ödemi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade ediyor.

Bu sorunların önüne geçmek için toplumda obeziteye karşı farkındalık oluşturmak, sağlıklı yaşam tarzını teşvik etmek, dengeli beslenmeyi desteklemek ve düzenli fiziksel aktivite yapmak önemlidir. Ayrıca sağlık taramalarının düzenli olarak yapılması, obezite ve obeziteyle ilişkili hastalıkların erken teşhis ve tedavisine olanak sağlayabilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —