Tarih: 27.03.2023 13:01

Yapay Zeka Ödevleri Nasıl Bu Kadar Mükemmel Yapıyor?

Facebook Twitter Linked-in

Yapay zeka hayatımızın her alanına giriyor. Elon Musk tarafından kurulan OpenAI şirketinin yapay zeka ile metin yazma platformu ChatGPT başta olmak üzere birçok program sayesinde sanki bir insanın elinden çıkmış gibi metinler oluşturulabiliyor. Bu tarz programlar, bir kullanıcı tarafından girilen herhangi bir isteği yanıtlayabilir ve kısa bir hikaye oluşturabilir.

Ayrıca bu programlar, bir konuşma hazırlayabilir veya bir haber yazabilir. Programlar daha önce yazılmış metinleri tarayarak istenilen konu hakkında ne yazılacağını tahmin ediyor. Gelişen teknoloji ile yapay zeka programları kusursuza yakın metinler çıkarabiliyor. 

Bu yapay zeka yazılımları, akademik makale ve ödev de yazabilir. Sosyal medya platformlarında birçok öğrenci okulda iyi notlar almak için bu yapay zeka yazılımlarını kullandıklarını itiraf ediyor. Bir öğrenci "Biyoloji dersi için biyoteknolojiye çalışacak ve biyoteknolojiyle ilgili beş iyi ve beş de kötü şey yazacaktık. Yapay zekaya 'Biyoteknolojiyle ilgili beş iyi ve beş de kötü şey nedir?' diye sordum ve bana iyi not getirecek bir içerik üretti" diyor. Öğrencilere göre artık 2 saat süren ödevler sadece 20 dakika sürüyor.

Bazı öğrenciler ise ödevlerini yapay zeka ile yaparken konuları öğrendiklerini savunurken, bugüne kadar yetiştiremediği tüm ödevleri de zamanında yaptıklarını öne sürüyor. 

HİÇBİR PROGRAM YAPAY ZEKA OLUP OLMADIĞINI BULAMIYOR 

Uzmanlar, yapay zeka ile yazılan metinlerin kontrol edilemeyeceğini ifade ediyor. Kanada Yenilikçi Öğrenme ve Teknoloji Araştırma Kurumu Başkanı George Veletsianos "Metin başka bir yerden kopyalanmıyor. Bir makine tarafından üretiliyor. Bu nedenle, metin başka yerden kopyalanmadığı için intihal kontrol yazılımları çalıntı olup olmadığını tespit edemezler" diyor. 

İngiltere'deki Open University'den eğitim teknolojisi profesörü Mike Sharples da yapay zeka ile yazılan ödevleri kontrol etmenin "boş bir çaba" olduğunu savunuyor. "Yapay zeka sadece web'den kopyalamıyor, gerçekten yeni metin yaratıyor" diyen Sharples, "Kendini ifade etmenin yeni yollarını icat ediyor. Yani standart yöntemler onu tespit etmeyecek" ifadelerine yer veriyor.

Yapay zeka ile ödev yazılması, sektörde de endişeye sebep oldu. Bu tür modelleri geliştiren ilk şirket olan OpenAI, bu yazılımların harici kullanımlarını kısıtladı ve olası suistimallerden endişe duyduğu için en son modelinin kaynak kodunu yayınlamadı. OpenAI artık izin verilen kullanımlara ve içerik denetlemeye odaklanan kapsamlı bir politikaya sahip.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —