Tarih: 01.04.2023 12:04

Yemeklik Tuzlara Yeni Standartlar Getirildi

Facebook Twitter Linked-in

Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan taslak halindeki standarda göre yemeklik tuzla ilgili yeni düzenlemeye gidildi. Taslak halindeki standarda göre yemeklik tuz, “ana maddesi sodyum klorür olan, gerektiğinde katkı maddeleri ilavesi ile zenginleştirilebilen ve gıda amaçlı olarak üretilen mamul” olarak tanımlandı.

Yeni taslağa göre civa, kurşun, arsenik gibi maddelerin  belli miktara kadar tuzda bulunabileceği belirtildi. İyotlu ve iyotsuz yemeklik tuzda, kilogram başına 0.1 miligrama kadar civa, 0.5 miligrama kadar kadminyum, 2 miligrama kadar kurşun, 2 miligrama kadar bakır, 0.5 miligrama kadar da arsenik bulunabilecek. Bu maddelerin belirlenen limitlerde olup olmadığı analiz edilecek.

Tuzun ambalaj malzemesiyle ilgili yeni detaylara yer verildi.  Paketlerde iyot içeriği, tuzun sınıfı ve tipi bilgileri de yer alacak. Genellikle uzun ömürlü ya da bozulmayan niteliğiyle bilinen tuzun paketlerinde, tavsiye edilen tüketim tarihi zorunlu olacak. Tuz ambalajlarında; üretici, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin unvanı, kısa adı veya tescilli markası yer alacak. Tuz paketlerinde sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalaj üzerine, ‘Türk Malı’ ibaresi konulacak.

Öte yandan  Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde nar ekşisine sadece nar, nar suyu, nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeni eklenemeyeceğini duyurmuştu. 

Tarım Ve Orman Bakanlığı, nar ekşisine ilişkin olarak Resmi Gazete'de karar yayımladı. Karara göre bundan sonra nar ekşisine sadece nar, nar suyu, nar suyu konsantresi ve sudan başka bir bileşen eklenemeyecek.

Nar Ekşisi izlenimi veren nar aromalı Sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi isimlerle nar ekşisi benzeri ürünler piyasaya sürülemeyecek.

Mevcutta piyasaya sürülen ürünler ise 30 Haziran 2024 tarihinden itibaren piyasada bulunamayacak.

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —