Tarih: 22.06.2023 14:45

Türkiye'de Göçmen Kaçakçılığı Davasında Yargıtay Kararı: İstihdam Eden Esnafa Hüküm!

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye'ye yasa dışı yollarla giren ve bir haberleri/esnaf" class="taglink" title="esnaf Haberleri">esnaf tarafından istihdam edilen bir göçmen, hayatının şokunu yaşadı. Asliye Ceza Mahkemesi, esnafın beraat kararı almasına rağmen, Yargıtay'dan kötü bir haber geldi. Yüksek Mahkeme, başka bir ülkeye gitme niyeti olmayan ve Türkiye'de sürekli olarak kalmak isteyen Afganistan uyruklu göçmenin kaçak olduğunu bilmesine rağmen istihdam eden esnafın eylemini "göçmen kaçakçılığı" suçunu oluşturduğuna hükmetti.

Bir göçmen, Türkiye'ye yasa dışı yollarla girdikten sonra esnaf B.K.'nin yanında çalışmaya başladı. İhbar üzerine olay yerine gelen polis, göçmenin yasa dışı yollarla ülkeye girdiğini tespit etti. Esnaf B.K. hakkında "göçmen kaçakçılığı" suçundan Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Mahkeme, sanığın beraatine karar verdi. Ancak Cumhuriyet Savcısı'nın temyiz başvurusu sonucunda Yargıtay 4. Ceza Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı.

Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi:

"Dairemizce de benimsenen Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kararı uyarınca, yasal olmayan yollardan Türkiye'ye giren, ikamet ya da çalışma izni olmayan, başka bir ülkeye gitme niyeti olmayan ve ülkemizde sürekli olarak kalmak isteyen Afganistan uyruklu göçmeni, kaçak olduklarını bildiği hâlde istihdam etmek suçtur. Bu şahsın ülke içinde bir yerden başka bir yere gitmelerine aracı olmak suretiyle göçmenlerin yasal olmayan yollardan ülkede kalmalarına imkan sağlaması, kayıt dışı olarak çalıştırdığı göçmen yönüyle sigorta ve vergi masrafları yükümlülüğünün bulunmaması, haksız bir şekilde işlerine son vermesi durumunda kaçak işçilerin sınır dışı edilme korkusuyla haklarını arayamayacak olmaları ve bu sayede tazminat ödeme gibi yükümlülüklerden kurtulması gibi avantajlar sayesinde doğrudan ve dolaylı olarak menfaat elde ettiği ortadadır. TCK’nın 79. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi çerçevesindeki göçmen kaçakçılığı suçunun tüm unsurlarıyla oluştuğu, sanığın bu eylemi aynı zamanda çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştırma suçuna da uymakta ise de Kabahatler Kanunu’nun 15/3. maddesi uyarınca yalnızca TCK’nın 79/1-a maddesi uyarınca cezalandırılması gerektiği gözetilmeden, yetersiz gerekçeyle beraat kararı verilmesi bozma nedenidir."

Göçmen kaçakçılığı suçunun cezası Türk Ceza Kanunu'nun 79. maddesinde şöyle açıklanmaktadır: "Göçmen kaçakçılığı suçu, maddi yarar elde etmek amacıyla aşağıdaki seçeneklerden herhangi birinin gerçekleştirilmesiyle işlenir: Bir yabancının yasal olmayan yollarla ülkeye sokulması (TCK m. 79/1-a), ülkeye girmiş bir yabancının ülkede kalmasını sağlama. Bu suçun cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasıyla öngörülmüştür."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —