Gaziantep, Türkiye'nin sanayi ve ihracat üssü olma kimliğini taşısa da, 2024 yılında başlayan ve etkisini her geçen gün artıran ekonomik sarsıntılarla baş etmek zorunda. Şehrin önde gelen iş dünyası aktörleri, artan maliyetler, finansmana erişimde zorluk ve kur dalgalanmaları sebebiyle konkordato süreçlerine başvururken, kentte bu anlamda kırılgan bir süreç yaşanıyor,
Önce Konkordatolar
Üste üste gelen konkordato haberleri, Gaziantep sanayisinin yaşadığı durumu ortaya koyuyor. Bir çok firma, zor durumdan çıkış için konkordato başvurusunda bulunuyor. Özellikle finansmana erişimde ve girdi maliyetlerinin sürekli artması nedeniyle zor günler yaşayan Gaziantep sanayisi, acil önlem paketleri bekliyor.
Şimdi de İşçi Eylemleri
Konkordato haberlerinin ardından, Gaziantep’te bu kez zor duruma düşen firmaların işçi maaşlarını ödeyememe haberleri kendini göstermeye başladı. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren iki fabrikada, maaşlarını alamayan işçiler eylem kararı aldı. ART Carpet ve Boyar Kimya fabrikasında işçiler, maaşlarına alamadıkları için eylemde.
Milletvekili Karaca Paylaştı
EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Demir, maaşlarını alamayan işçilerin durumunu paylaştı. Demir, yaptığı açıklamada hem ART Carpet, hem de Boyar Kimya’da işçilerin uzun süredir maaşlarını alamadıklarını belirtti. Demir, “Gaziantep’te işçiler, patronların “öldük, bittik” yalanı söyleyip ISO 500'e üst sıralardan giren ikiyüzlülüğüne ve iktidarın patron kıyakçılığına isyan ediyor. ART Halı’da işçiler 2 aylık maaşlarını alamadı, 3. ayın ortasına geldiler ama hâlâ ödeme yok. Patron sadece alacakların %40’ını yatıracağını söylüyor. Bugün tüm işçiler üretimi durdurdu. Boyar Kimya’da maaşların aylarca düzensiz yatmasına karşı işçiler iş bıraktı. Gündüz ve 4-12 vardiyası işçileri fabrika bahçesinde bekliyor. Ayrıca, Nisan ayında işten atılan 60 işçi hâlâ alacaklarını alamadı. Arabuluculukta imza altına alınan tutanaklara rağmen, Mayıs ayında yatırılması gereken ücretler bile hâlâ ödenmedi.
Tazminatları, mesai ücretleri içeride kalan işçiler de aralıklarla fabrikanın önüne giderek haklarını istiyor. Üstelik bu yaşananlar bu iki fabrikaya özgü değil. Son dönemlerde çok sayıda fabrikada işçiler hak gaspları ile karşı karşıya bırakılıyor. Patronlar için yasa işlemiyor, devlet yine patronların sırtını sıvazlıyor! Gaziantep'te hakları için direnen işçilerin yanındayız. Sermaye şımarıklığına, patron sırtı sıvazlayan iktidarın işçileri duymayan tutumuna karşı işçilerin sesini yükselteceğiz” dedi.