İran'dan kriz yönetimi hamlesi… Yetkiler devrildi, hükümet olağanüstü durum planını devreye soktu.
TAHRAN'DAN KRİTİK KARAR: OLAĞANÜSTÜ DURUM YETKİLERİ DEVREDE
İsrail’in saldırılarını artırdığı, ABD’nin doğrudan müdahil olduğu savaşta İran’dan dikkat çeken bir yönetim adımı geldi. Savaşın 10. gününde Tahran yönetimi, idari yapıda olağanüstü yetki devri kararı aldı.

İran Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacerani, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, İran Anayasası'nın 127. maddesine dayanarak bazı yetkilerin Cumhurbaşkanı Yardımcısı, bakanlar ve valilere devredildiğini açıkladı. Ayrıca Cumhurbaşkanı'nın özel temsilcilerinin kararlarının artık Bakanlar Kurulu kararı niteliğinde olacağı belirtildi.
“DEVLET MEKANİZMASININ HIZLI İŞLEMESİ AMAÇLANDI”
Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı'nın aktardığına göre, geniş katılımlı hükümet toplantısında alınan bu kararların amacının, ülkenin kriz zamanlarında daha etkili yönetilmesini sağlamak olduğu ifade edildi.
Hükümet Sözcüsü Muhacerani, yapılan düzenlemenin olağanüstü ve beklenmedik durumlarda karar alma süreçlerini optimize etmeyi ve devlet işleyişini hızlandırmayı hedeflediğini söyledi.

PEZEŞKİYAN’IN EKİBİNE TAM YETKİ
Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın özel temsilcileri, bundan böyle hükümetin en üst karar organlarıyla aynı seviyede söz sahibi olacak. Muhacerani, bu hamlenin “idari kapasiteyi güçlendirmeye yönelik stratejik bir hamle” olduğunu vurguladı.
NÜKLEER TESİS BÖLGELERİNDEKİ HALK İÇİN AÇIKLAMA
Kabine toplantısında gündeme gelen bir diğer önemli konu ise ABD ve İsrail’in hedef aldığı nükleer tesislerin çevresinde yaşayan halkın güvenliği oldu.
Muhacerani, Fordo, Natanz ve İsfahan çevresinde yaşayan vatandaşlar için bir tehlike olmadığını belirterek, “Bu bölgelerdeki halkımız hayatına normal şekilde devam edebilir. Herhangi bir tahliye ya da risk durumu söz konusu değildir” açıklamasında bulundu.

KRİZ DERİNLEŞİRKEN YETKİLER YAYILIYOR
İran hükümetinin bu adımı, ülkenin savaş şartlarına göre yeniden yapılandığını gösteriyor. Genişletilmiş yetki devriyle birlikte, Pezeşkiyan yönetiminin, savaş sürecinde karar alma süreçlerinde hız kazanması ve merkezi idarenin daha etkili hareket etmesi bekleniyor.