Son Mühür - ABD'nin geçtiğimiz hafta B-2 bombardıman uçaklarıyla hedef aldığı İran’ın yer altı nükleer tesislerinde yeniden inşa çalışmaları başladı. Uydu görüntülerine göre, özellikle Fordo'nun yanı sıra Natanz ve İsfahan tesislerinde iş makineleri yoğun şekilde çalışıyor. ABD ordusu bu operasyonlarda ilk kez GBU-57 MOP tipi sığınak delici bombaları kullanmış, bu mühimmatlarla tesislerin derinliklerindeki hava boşlukları hedef alınarak yapılar çökertilmişti. Pentagon, "Gece Yarısı Çekici" adı verilen operasyonun başarıyla tamamlandığını ve İran’ın nükleer programına ağır darbe vurulduğunu açıklamıştı.
Kazı çalışması yapılıyor
Uydu görüntüleri, dağ yamacında meydana gelen çöküntülerin çevresinde kepçe, dozer ve vinçlerin aktif olarak çalıştığını, ayrıca tesislerin ana yollarına ulaşımı kolaylaştırmak için yeni geçitlerin açıldığını ortaya koydu. Uzmanlar, İran’ın öncelikli hedefinin çöken hava boşluklarını yeniden açmak ve tesislerdeki hasarı tespit etmek olduğunu belirtiyor. Öte yandan İsrail, tesislerde hâlâ gömülü halde yüzlerce kilo zenginleştirilmiş uranyum bulunduğunu ileri sürerek, İran’ın nükleer bomba üretme kapasitesine ulaşabileceği yönünde uyarıda bulunuyor.
Yeniden inşaa mı edilecek?
İsrail hükümeti, daha önce İran’ın nükleer tesislerini yeniden inşa etmesi halinde yeniden saldırı düzenleneceği uyarısında bulunmuştu. ABD’den henüz resmi bir açıklama gelmezken, Tel Aviv yönetiminin yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiği belirtiliyor.
''Tamamen yok edildi''
ABD Başkanı Donald Trump, saldırının ardından yaptığı açıklamada, "İran'ın nükleer altyapısı tamamen yok edildi" ifadelerini kullanmıştı. Ancak uydu görüntüleri ve Pentagon kaynakları, İran’ın nükleer kapasitesini yeniden inşa etmek için hızlı bir şekilde adımlar attığını gösteriyor.