Tarih: 02.11.2022 13:21

İnsülin Direnci Nasıl Anlaşılır? İnsülin Direnci Nasıl Kırılır?

Facebook Twitter Linked-in

Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan

İnsülin direnci; karaciğer, kas ve yağ dokusunda meydana gelen insüline karşı duyarsızlık durumudur. İnsülin işini yapıp glikozu enerjiye dönüştüremediği için kan şekerinde yükseklik ve vücutta insüline karşı bir direnç gelişmiş olur. Şeker yüksekliği bir süre sonra tip 2 diyabet ile beraber metabolik sendromun da yaşanmasına sebep olabilir. Aynı zamanda enerjiye dönüştürülemeyen karbonhidratın fazlası da vücutta yağlanmanın artmasının sebebi olacaktır. Yağ fazlalığı da insülin direncini tetikleyen bir durum olduğu için bu tam bir kısır döngüdür.

İnsülin direnci için riskli olan kişiler genelde beden kitle indeksleri 30’un üzerinde, Hdl kolesterolü olması gerekenden düşük ve trigliserid miktarı ise 150’nin üzerinde olan kişileridir. Aynı zamanda açlık kan şekerleri genelde yüksek ve tansiyon yükseklikleri yaşayan kişilerdir. Genelde erkeklerde bel ölçüsü 102, kadınlarda ise 88 cm üzerindedir. 

İNSÜLİN DİRENCİNİN BELİRTİLERİ

İNSİLÜN DİRENCİNİ KIRMAK İÇİN 7 ÖNERİ

Egzersiz insülin hormonu gibi çalışır ve insülin direncini kırmada çok etkilidir. Beslenme ile beraber mümkün olduğu kadar egzersizi kombinlemeye çalışın. Hayatınızı yasaklar üzerine değil dengeler üzerine kurmaya çalışın. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —