Tarih: 14.08.2023 10:17

Çavreşamın Ne Demek? Kürtçe – Türkçe Anlamı

Facebook Twitter Linked-in

Ülkemizde hemen hemen her yerde duyabileceğimiz ancak daha fazla Doğu bölgelerinde kullanılan Çavreşamın ne demek? Türkçe anlamı nedir? Çeşitli şarkılara da konu olan bu terimin anlamını merak ediyorsanız burada sizin için hangi dilde kullanıldığını ve Türkçe anlamının ne olduğunu açıklıyoruz.

Ülkemizde, Türkçe, Kürtçe, Zazaca, Arapça gibi farklı diller de kullanılıyor. Doğal olarak bu etnik kökene sahip insanlar şarkılar da yapabiliyorlar. Buna basit bir örnek verecek olursak Kürtçe şarkıları gösterebiliriz. Hem Kürtçe şarkılarda hem de konuşmalarında Çavreşamın sözcüğü ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca son dönemde bu dili bilmeyenler dahi Çavreşamın gibi çeşitli kürtçe terimleri kullanıyorlar. İşte detaylarıyla birlikte Çavreşamın Türkçe ne demek sorusunun yanıtı.


Çavreşamın Ne Demek?

Çavreşamın terimi ülke genelinde daha çok Youtube’ta da bulunan Şahe Bedo lakaplı şarkıcının Çavreşamın şarkısı ile tanındı. Bir aşk hikayesini anlatan bu şarkı Kürtçe bilmeyenler tarafından bile çok sevildi. Sonuç itibariyle Kürtçe Çavreşamın “kara gözlüm” anlamına gelir.

Çavreşamın sözcüğünün yapısını incelememiz gerekirse:

Her dilde olduğu gibi Kürtçede de sevgi sözcükleri bulunuyor. Bu sözcüklerden en anlamlısı ise Çavreşamın diyebiliriz. Kara gözlüm anlamına gelen bu sözcük hem erkekler hem de kadınlar için kullanılabilir.

Cavresamin Ne Demek Türkçe?

Cavresamin Kürtçe bir kelimedir ve anlam olarak “Kara gözlüm” anlamında kullanılır. Sevgililer, arkadaşlar ya da ebeveynler çocukları için bu sevgi sözcüğünü kullanabilirler. Daha öncesinde de Cavresamin gibi farklı Kürtçe kelimelerin anlamlarını açıklamıştık. Merak ettiğiniz farklı kelimeler ya da sözcükler varsa bunları bizlere sorabilirsiniz.

 

Kürtçe Kara Gözlüm Ne Demek?

Kürtçe dilinde kara gözlüm nasıl denir? Kürtçede siyah gözlüm demek için “Çavreşamın” demeniz gerekir. Bu terim Türkçe anlamıyla siyah gözlüm kara gözlüm gibi anlamlara gelir. Sevgilinize hitap etmek için de yine bu sözcüğü kullanabilirsiniz.

Çıma Ez Çavreşamın Ne Demek?

Çıma Ez Çavreşamın kelimesi de yine bahsi geçen şarkıdaki sözlerden biridir. Kürtçe Çıma Ez Çavreşamın ”Karagözlüm seni seviyorum” anlamına gelmektedir. Yine benzer anlama g elen ”Siyah gözlüm seni seviyorum” anlamında kullanılmaktadır.

Çavreşamın Şarkı Sözleri Türkçe

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu sözcüğün popüler olmasına en büyük etkiyi Çavreşamın isimli şarkı sağlamıştır. Çavreşamın şarkı sözlerinin Türkçe çevirisi aşağıdaki gibidir.

Ardından çok aradım
Seni sordum her yere
Tepelerdeki keklik gibi
Kara gözlüm

Kara gözlüm gel yanıma
Hastayım sensin sebebim
Kara gözlüm gel yanıma
Halsizim sensin sebebim

Çok narin güzelsin
Bu gönlün içinde
Dermansız bir yarasın
Bu canda
Kara gözlüm gel yanıma

Hastayım sensin sebebim
Kara gözlüm gel yanıma
Halsizim sensin sebebim

Senin adını kendi kanımla
Yazdım bu gönüle
Bir defalık sözle değil
Kara gözlüm

Kara gözlüm gel yanıma
Hastayım sensin sebebim
Kara gözlüm gel yanıma
Halsizim sensin sebebim

Şarkıyı isterseniz Youtube gibi Video platformlarından açıp dinleyebilirsiniz. Bazı videolarda Türkçe anlamıyla birlikte şarkı paylaşılmış durumda. Bu videoları izleyerek farklı Kürtçe kelimelerin de anlamlarını öğrenebilirsiniz.

Şarkılarda Çavreşamın Ne Demek?

Kürtçe bazı şarkılarda da sıkça karşılaştığımız Çavreşamın kelimesinin Türkçe anlamı “kara gözlüm” demektir. Türkçe’de de sıkça kullanılan sevgi sözcüklerinden biri olan kara gözlüm Kürtçe dilinde de kullanılmaktadır. Yukarıdaki başlıkta Çavreşamın şarkısının Türkçe anlamını da görebilirsiniz.

Kürtçe Çavreşamın Ne Demek?

Kürtçe şarkılarda ve günlük hayatta kullanılan kelimelerden biri de Çavreşamın’dır. Kürtçe Çavreşamın “kara gözlüm” anlamıan gelir. Ayrıca siyah gözlüm anlamına da gelmektedir. Bu kelimenin kullanıldığı çeşitli kürtçe şiir ve şarkılar da bulunmaktadır.

Çavreşamın Anlamı

Türkçe Çavreşamın anlamı “siyah gözlüm, kara gözlüm” anlamlarına geliyor. Eğer, farklı Kürtçe kelimelerin Türkçe anlamlarını merak ediyorsanız aşağıdaki listeden bunların da anlamlarına bakabilirsiniz. En çok kullanılan Kürtçe kelimeler aşağıdaki gibidir. Bu kelimeler yapı itibariyle sevgi sözcükleridir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —