Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin yönetim kuruluna yapılan yeni atama, liyakat tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. AKP’den milletvekili aday adayı olan ve halen Bağcılar Belediyesi’nde Başkanvekili olarak görev yapan Elif Birer, Rize Limanı’nı işleten TDİ A.Ş.’de yönetim kurulu üyesi olarak görevlendirildi.
CHP’li Ali Gökçek, bu atamaya tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:
"Bağcılar Belediyesi’nde görev yapan hanımefendinin Rize’deki liman işletmesinde nasıl görev yaptığını gerçekten merak ediyoruz. Bu atamaların hangi liyakat kriterlerine göre yapıldığını halka açıklasınlar."
ÖZELLEŞTİRİLEN LİMAN, KAMU YÖNETİMİNE DEVREDİLDİ AMA...
Rize Limanı’nın işletme hakkı daha önce özelleştirme kapsamında devredilmiş, ardından TDİ çatısı altında yeniden yapılandırılmıştı. Ancak limanın yönetimi için yapılan atamaların siyasal kimlikli isimlerden seçilmesi, "parti sadakati mi yoksa uzmanlık mı esas alınıyor?" sorusunu gündeme taşıdı.
TDİ'DE AKP’LİLERİN GÖREV ALMASI GELENEK HALİNE Mİ GELDİ?
Ali Gökçek’in açıklamasında dikkat çektiği bir diğer nokta da TDİ'de geçmişte yapılan atamalardı. Gökçek, "Bu kurum, daha önce de çok sayıda AKP’li ismin görev yaptığı bir yer haline geldi. Görüyoruz ki partizan kadrolaşma artık denizcilik sektörüne kadar ulaştı" dedi.
SİYASETTE TEPKİ BÜYÜYOR
Muhalefet partileri, kamuda liyakat ilkesinin ciddi şekilde zedelendiğini ve kurumların "iktidar kadrolaşması" ile yönetildiğini savunuyor. CHP ve diğer muhalefet temsilcileri, TDİ gibi kamu kaynaklarını yöneten stratejik kurumlarda uzmanlık ve tarafsızlığın esas alınması gerektiğini vurguluyor.
"AKP’li Aday Adayına Kamu Koltuğu: Muhalefet “Açıklayın” Diye Seslendi" haberi, 23 Mayıs 2025 tarihinde yazılmıştır. 23 Mayıs 2025 tarihinde de güncellenmiştir.