İstanbul’daki Marmara Kapalı Cezaevi’nde 33 yıldır tutuklu bulunan ve ‘’Çözüm Süreci’’ döneminde İmralı Sekretaryası görevini üstlenen Çetin Arkaş, tahliye edildi. Arkaş’ın tahliye süreci 8 defa ertelendikten sonra gerçekleşti.
Çetin Arkaş tahliye edildi
İstanbul Bakırköy’de 1991 yılında gerçekleştirilen ve 11 kişinin ölümüne sebep olan molotoflu saldırıyla ilişkilendirilen Arkaş’ın 7 Şubat 2022 tarihinde şartlı tahliye hakkı bulunuyordu. Fakat İdare ve Gözlem Kurulu, ‘’iyi halli değil’’ raporu vererek Arkaş’ın tahliyesini 8 defa erteledi. Arkaş’ın avukatlarının itirazları sonucunda Yargıtay, 22 Şubat 2024’te hücre cezalarının düşürülmesine karar vermiş olsa da Marmara Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun 14 Haziran 2024’te verdiği “iyi halli değil” kararı, tahliyeyi bir kez daha engelle
Son olarak, 16 Haziran 2025’te yapılan itiraz üzerine İnfaz Hakimliği, Arkaş’ın tahliyesine karar verdi ve 2 Temmuz 2025’te Silivri’den serbest bırakıldı.
Çetin Arkaş kimdir?
İmralı Sekretaryası’nda bulunan Çetin Arkaş, Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde dünyaya geldi. Doğum tarihi hakkında net bir bilginin bulunmadığı fakat 60’lı yaşlarda olduğu varsayılan Arkaş, 1992 yılında Isparta’da gözaltına alınarak tutuklanan ve Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) “devletin birliğini bozmak” suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan bir isimdir.
33 yılı aşkın süredir cezaevinde bulunan Arkaş, özellikle 2013-2015 yılları arasındaki “Çözüm Süreci” döneminde, İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde, PKK lideri Abdullah Öcalan ile diyalog sürecinde “sekreterya görevi” için 9 ay 10 gün geçirdi. 16 Aralık 2015’te Silivri’deki Marmara Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen Arkaş, sağlık sorunları ve tahliye engellemeleriyle gündeme geldi.