48 BİN KANSER HASTASI YENİ İLAÇLARDAN FAYDALANACAK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kanser tedavisinde kullanılan beş yeni akıllı ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme listesine alındığını duyurdu. Bakan Işıkhan, söz konusu ilaçların 25 farklı kanser türü ve alt türünün tedavisinde kullanılacağını belirtti. Bu adımın yaklaşık 48 bin kanser hastası için umut olacağını ifade eden Işıkhan, sosyal devlet anlayışı doğrultusunda sağlık hizmetlerine erişimin güçlendirildiğini vurguladı.
AKILLI İLAÇLAR ARTIK SGK TARAFINDAN KARŞILANACAK
Bakan Işıkhan, bağışıklık sistemini hedef alarak çalışan ve kanser tedavisinde etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış beş yeni ilacın SGK geri ödeme listesine alındığını açıkladı. Bu ilaçların özellikle maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle birçok hasta tarafından erişilemez durumda olduğunu hatırlatan Işıkhan, artık bu yükün vatandaşların üzerinden kalktığını söyledi. Akciğer, meme, baş-boyun, karaciğer, safra yolu, deri, böbrek, mide ve bağırsak kanserleri ile lenfoma gibi birçok farklı kanser türünde bu ilaçların kullanılabileceği belirtildi.
KİSTİK FİBROZİS TEDAVİSİNDE YENİ NESİL İLAÇ
Geri ödeme kapsamına alınan ilaçlardan biri de 2 yaş ve üzeri kistik fibrozis hastası çocuklara yönelik. Bakan Işıkhan, bu ilacın erken evrede etkili olduğuna dikkat çekerek, çocuklarda hastalığın ilerlemesini engellemeyi hedeflediklerini belirtti. Böylece hastalığa bağlı şikayetlerin ortaya çıkmadan kontrol altına alınabileceğini söyledi.
KAN SER İLACI SAYISI 784’E YÜKSELDİ
Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte SGK’nın geri ödeme kapsamındaki kanser ilaçlarının sayısı 784’e ulaştı. Bakan Işıkhan, bu gelişmenin yalnızca tedaviye erişimi kolaylaştırmakla kalmadığını, aynı zamanda hastaların umutlarını da koruduğunu belirtti. Sağlık politikalarının vatandaşların doğrudan yaşam kalitesini etkileyen adımlar olduğunu dile getirdi.
SON İKİ YILDA 867 YENİ İLAÇ KAPSAMA ALINDI
Bakan Işıkhan’ın açıklamasına göre, son iki yıl içerisinde SGK tarafından toplam 867 yeni ilaç geri ödeme kapsamına alındı. Bu ilaçlardan 134’ü kanser tedavisine yönelikken, geri kalanları diyabet, multiple skleroz (MS), spinal müsküler atrofi (SMA), kalp-damar hastalıkları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve böbrek yetmezliği gibi pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçları kapsıyor.