Gaziantep’in 250 Yıllık Ticaret Kalbi: Tarihi Almacı Pazarı
Gaziantep’in kültürel mirası ve ticari yaşamının simgelerinden biri olan Tarihi Almacı Pazarı, 250 yılı aşkın geçmişiyle hem yerli halkın hem de ziyaretçilerin uğrak noktalarından biri olmayı sürdürüyor. Osmanlı’dan günümüze kadar ticaretin merkezi olan pazar, Gaziantep’in yöresel ruhunu yaşatmaya devam ediyor.
Osmanlı’dan Günümüze Uzanan Ticaret Geleneği
Gaziantep’in tarihi dokusunu yansıtan ve “Kültür Yolu” üzerinde yer alan Almacı Pazarı, geçmişi Osmanlı dönemine dayanan en eski çarşılardan biri. Elma meyvesinin geçmişte nadir bulunması nedeniyle "Elmacı" ya da halk arasında daha çok bilinen haliyle "Almacı Pazarı" ismini alan bu tarihi çarşı, adeta kentin ticari belleği olarak öne çıkıyor.
Yöresel Ürünlerin Kalbi Burada Atıyor
Baklavadan Antep fıstığına, baharattan kurutmalıklara kadar Gaziantep’e özgü onlarca ürün, Almacı Pazarı’nda alıcı buluyor. Pazarın raflarında özellikle Antep fıstığı dikkat çekiyor. Tuzlu kavrulmuş fıstıktan ağaç altına, taze ve kırmızı kuru fıstığa kadar çeşitler, kent mutfağının temel taşlarını oluşturuyor.
Ahilik Kültürü Kuşaktan Kuşağa Yaşıyor
Almacı Pazarı, sadece alışveriş yapılan bir yer değil; aynı zamanda ahilik kültürünün nesiller boyu aktarıldığı bir yaşam alanı. Çarşı esnafı, asırlık dükkânlarını babalarından devralarak sürdürüyor. Geleneksel esnaflık anlayışının korunduğu bu çarşıda, ticaret aynı zamanda bir kültür ve hizmet anlayışı olarak yaşatılıyor.
Turistlerin de Uğrak Noktası
Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini gören pazarda, ziyaretçiler organik ve doğal ürünleri doğrudan üreticilerden satın alma fırsatı buluyor. Gaziantep mutfağının temel malzemelerinin satıldığı çarşı, kentin gastronomi turizmine de önemli katkı sağlıyor.
Esnaftan Almacı Pazarı’nın Hikayesi
Yarım asrı aşkın süredir pazarda esnaflık yapan Aydın Şenkaya, çarşının isminin geçmişe dayanan ilginç bir hikâyeye sahip olduğunu şöyle anlatıyor:
“Eskiden Gaziantep’te başka çarşı yokmuş. O zamanlar elmaya 'alma' denirmiş. Elma az bulunduğu için insanlar misafire giderken tane ile elma götürürmüş. O yüzden buranın adı Almacı Pazarı olmuş.”
20 yıllık esnaf İbrahim Bulut ise çarşının günümüzde de aynı canlılığı koruduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’nin dört bir yanından, hatta yurt dışından gelen müşterilerimiz buradan alışveriş yapıyor” dedi.
Geçmişten Geleceğe Açık Bir Kültür Kapısı
Çarşı esnaflarından Cuma Turan da çarşının sadece bir pazar değil, kültürel bir zenginlik olduğunu vurguladı. “Çarşımızda Oğuzeli bölgesine ait kurutmalıklar, salçalar ve şire ürünleri var. Herkesin gelip görmesi gereken bir yer” diyen Turan, Almacı Pazarı’nın tarihi değerine dikkat çekti.