Son yıllarda dünya genelinde etkisini artıran iklim değişikliği, Kahramanmaraş’ta da olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bölgedeki yağış oranları mevsim normallerinin altında kalırken, sıcaklıklar özellikle yaz aylarında rekor seviyelere ulaşıyor. Artan sıcaklık ve azalan su kaynakları hem çevreyi hem de halk sağlığını tehdit ediyor.
Birleşmiş Milletler’in 2030 için hazırladığı rapor, Türkiye’nin akdeniz bölgesindeki Kahramanmaraş’ın da aralarında bulunduğu bölgelerin ciddi kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu vurguluyor.
Türkiye’de kuraklık, en çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerini etkiliyor. Kahramanmaraş’ın da içinde yer aldığı bu bölgeler, yarı kurak iklim özellikleri taşıyor ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı kırılgan yapıda bulunuyor.
Kuraklık tarım verimliliğini olumsuz etkilerken, bölge ekonomisi ve gıda güvenliği açısından da riskleri artırıyor.
Küresel ısınmaya sebep olan en önemli faktörlerin başında fosil yakıt kullanımı geliyor. Kömür, petrol ve doğal gazın neden olduğu sera gazı emisyonları, küresel karbon salınımının yüzde 90’ını oluşturuyor.
Tarımda ise özellikle et ve süt üretimi sürecinde atmosfere yüksek oranda karbon salınımı gerçekleşiyor. Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren üreticiler, iklim değişikliğiyle mücadelede bu etkileri azaltmak için dikkatli ve sürdürülebilir yöntemlere yönelmek zorunda.

YAZAR: olayrize
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *