9863,27%1,88
34,75% 0,10
36,60% 0,33
2957,36% 0,48
4831,50% 0,59
Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan çay, sadece içecek olarak değil, aynı zamanda sosyalleşmenin bir simgesi olarak günlük hayatın vazgeçilmezlerinden biri konumunda.
Türk kültürünün vazgeçilmez parçası çay, sosyal yaşamın en önemli simgelerinden biri olarak öne çıkarken, uzmanlar fazla sıcak tüketilmesi durumunda ciddi sağlık riskleri taşıdığına dikkat çekiyor. Özellikle dikkat edilmesi gereken sıcaklık sınırı da net bir şekilde ifade edildi.
Çay, Türkiye'de her yaştan insanın günlük yaşamında önemli bir yere sahip. Kahvaltılardan dost sohbetlerine kadar her anımıza eşlik eden bu geleneksel içecek, sadece bir içecek olmanın ötesine geçerek kültürel bir sembol haline gelmiş durumda. Ancak son araştırmalar, çayın fazla sıcak tüketilmesinin sağlık açısından tehlikeler barındırabileceğini ortaya koyuyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün 2016 yılında yayımladığı rapora göre, 70 santigrat dereceden daha sıcak içeceklerin tüketimi yemek borusunda hasara neden olabiliyor. Bu durum, özellikle çayın yüksek sıcaklıklarda tüketildiği ülkelerde daha büyük bir risk teşkil ediyor. Araştırmalar, aşırı sıcak çayın yemek borusunda hücresel hasara yol açarak uzun vadede kanser riskini artırabileceğini gösteriyor.
2019'da yapılan bir başka çalışmada ise, günde 700 ml'den fazla ve 60 santigrat derecenin üzerinde sıcaklıkta çay içen bireylerde yemek borusu kanseri riskinin önemli ölçüde arttığı saptandı. Uzmanlar, sürekli yüksek sıcaklıkların yemek borusundaki hücrelerde tekrarlayan hasara neden olabileceğini, bu durumun da kansere zemin hazırlayabileceğini belirtiyor.
Türk halkının çaya olan tutkusu göz önüne alındığında, bu uyarılar daha da önem kazanıyor. Uzmanlar, çayın 60 dereceye kadar soğumasını beklemenin daha güvenli olduğunu vurguluyor. Ilık çay tüketiminin, sağlık açısından daha az risk taşıdığına dikkat çekiliyor.Çayın keyfini güvenle çıkarmak için sıcaklık konusunda dikkatli olmak, uzun vadede sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.